Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Paelles i colles, una oportunitat perduda en Xirivella

Ricard Barberà. L-EMV

Informava recentment la regidora socialista de Festes, Encarna Martí, de la recuperació de «Paelleando», nom encunyat pel PP, fa dues legislatures, per al dia de paelles en Xirivella. Potser hi haja qui pense que açò no té massa importància, però és un símptoma preocupant.

En Compromís sempre hem reconegut l'encert del PP d'introduir el dia de paelles en festes, que fora a migdia, per promoure un caràcter més familiar i lúdic, i que es fera de la mà del Fòrum Festa, amb representació del gros d'entitats festeres.

El dia de paelles de Xirivella és possible, gràcies a la col·laboració d'associacions en la part logística i a la facilitació per part de l'Ajuntament dels ingredients. És un dels actes festius més multitudinaris amb 500 paelles i 5.000 persones.

Durant la legislatura passada Compromís va promoure un consens per, mantenint l'esperit, canviar el concepte. El canvi de nom no era gratuït; més enllà de valencianitzar-ne la denominació, incidia en el concepte «colla», perquè tots els grups polítics del govern, inclòs el PSOE, enteníem i compartíem la prioritat de potenciar l'organització de grups i «colles» i que les paelles podien ser un motor per a reforçar el teixit associatiu festiu.

Un poble organitzat i estructurat amb col·lectius forts és més ric i té més possibilitats de millorar. No es tracta d'un problema de nom, sinó de concepció: el govern del canvi havia d'aportar noves mesures a una festa senzilla per donar-li entitat, continuïtat i fonaments, si bé es cert que PSOE ni els múltiples regidors i regidores de Sí se Puede volgueren avançar molt més.

«Paelleando» no respon a cap repte polític. Si volguérem potenciar la igualtat, «paelles per la igualtat» podria ser una opció i els xics cuinarien, i encara més important, fregarien les paelles. Si desitjàrem potenciar la Xirivella pallassa -és curiós que haja de recordar-nos la Diputació de València el gran potencial que tenim-, faríem un «paelles i nassos» que, treballat adequadament, seria una bona prèvia a la Mostra.

També es podria, donada la «urgència del canvi», crear un procés d'aportació d'idees, amb un jurat amb representació tècnica de Festes, Cultura i Normalització lingüística que escollira la denominació més adequada.

Sembla que la idea de festa participativa del «Paelles i colles» promoguda per Compromís amb el consens de Sí Se Puede i del mateix PSOE, ara molesta. Potser la tan pregonada invitació a entrar al govern de Xirivella per part del PSOE no siga tan sincera quan, a la primera de canvi, trenquen consensos sense cap altra explicació que el ressentiment i una revenja absurda. Seguim.

Compartir el artículo

stats