Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Carxofa d'Aldaia

Dies enrere, l'edició comarcal del diari Levante-EMV es feia ressò de la proposta, impulsada per diversos professionals del món de la música d'Aldaia, d'organitzar un concurs públic que permeta triar el xiquet o xiqueta que cantarà la Carxofa al Crist dels Necessitats. Sens dubte, es tracta d'una iniciativa magnífica, ja que la Carxofa d'Aldaia figura entre les més antigues de les que s'entonen actualment a l'Horta Sud.

De fet, la primera referència que coneixem de la seua celebració remet a fa 121 anys: a novembre de 1898. Així, en la crònica de la visita que els membres del Centre Excursionista de Lo Rat Penat realitzaren al municipi de Silla podem llegir: «Tiene Silla una especialidad en su popularísima fiesta del Santísimo Cristo que se celebra el día 6 de agosto. Esa especialidad es la Carchofa. (...) Esta fiesta se celebra también en los pueblos de Aldaya y Alacuás». Això no significa que, en aquell moment, la Carxofa tan sols tinguera lloc a aquests tres municipis. Però sí que, probablement, eren els pobles on el motet havia adquirit major celebritat. Cosa que, evidentment, comporta que l'acte hi devia comptar amb una tradició que venia, com a mínim, de dècades enrere.

Iniciat el nou segle, la següent notícia que, sobre la Carxofa d'Aldaia, proporciona la premsa diària és de 1908. Hi podem llegir que «la fiesta del Santísimo Cristo, llamada también de la Carchofa, se celebrará, como otros años, mañana [6 d'agost], tomando parte en ella las dos músicas y una escogida orquesta». Llàstima que la informació siga tan succinta. Perquè, encara que podem deduir que «las dos músicas» eren les dues bandes que aleshores devia tindre Aldaia, estaria bé saber, per exemple, quina era la procedència de l'«escogida» orquestra.

Dotze mesos després, la crònica periodística de la festivitat aldaiera corresponent a 1909 recollia una nova al·lusió al famós cant de lloança. D'aquesta manera, una vegada finalitzades les celebracions, l'anònim reporter assegurava que «la procesión de la noche fue lucidísima y devota, figurando en ella gran parte del vecindario. La imagen del Santísimo Cristo era llevada en riquísimas andas, y al llegar de regreso al templo se abrió la popular Carchofa, en la que un niño vestido de ángel cantó hermosa composición, acompañado por nutrida orquesta».

Finalment, la tercera referència a la Carxofa d'Aldaia que podem trobar a la premsa d'inicis del segle XX és de 1916. Així, entre els diversos actes que hom anunciava que havien sigut programats per a celebrar, amb notable intensitat, la festa del Crist -com ara volteig de campanes, passa carrer, mascletà, concert i castell de focs artificials- figurava també, «al anochecer, procesión, con la tradicional Carchofa».

Les anteriors notícies periodístiques -totes de fa més de cent anys- acrediten la importància que el Cant de la Carxofa ha tingut històricament per al veïnat d'Aldaia. I auguren que tota iniciativa encaminada a consolidar i millorar l'acte festiu serà molt ben rebuda, no sols entre els habitants del municipi, sinó de tota la comarca de l'Horta Sud.

Compartir el artículo

stats