Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Foios es prepara per viure una setmana de festes plena d'emocions i tradicions

La festa en honor a la Mare de Déu del Patrocini, el proper 17 d'agost, és el moment àlgid de les festes, ja que es tracta de la patrona de la localitat

Arriba el 12 d'agost i, com cada any, Foios s'engalana per celebrar les seues festes patronals. Un any més, el poble s'ha buidat al llarg de tot l'any per tal d'arribar al mes d'agost amb tot preparat per tal de viure unes festes a l'altura del municipi.

Foios commemora cada any les festes en honor a diferentes sants, cadascun d'ells, representat per una comissió de festers. Així doncs, les comissions de les Filles de María, Sant Roc, la Mare de Déu d'agost, la Mare de Déu del Patrocini, el Crist i els Quints s'uneixen per tal d'organitzar la millor festa possible per al poble, complementant les activitats preparades entre sí. Es tracta d'una festa compartida i pensada per a tot el poble.

Totes aquestes comissions participen de manera activa i conjunta en les festes. La festa de les comissions, que es celebra el 13 d'agost és la demostració de la sinergia entre totes les comissions festeres de Foios, que s'uneixen per donar al poble un dia de festa entre totes.

Més enllà, cadascuna de les comissions gaudeix d'un dia especialment dedicat per a la seua festa, en el que són els protagonistes de tots els actes. En aquest sentit, els Quints són els únics que no tenen un dia propi com a tal, ja que la festa de Sant Antoni es celebra en gener. Amb tot, la última nit de les festes queda reservada per a la discomòbil que aquests preparen.

Totes les comissions són de vital importància en les festes de Foios, encara que els festers de la Mare de Déu del Patrocini són aquells que tenen el focus ficat al damunt més temps, ja que són els encarregats de representar la festa de la patrona de Foios, que es celebra el 17 d'agost.

Per últim, no es pot obviar la participació de l'Ajuntament de Foios en les festes patronals. El consistori local ajuda activament a totes les comissions per tal de garantir el millor resultat possible al final de les festes.

Festes per a tots

La programació de les festes patronals de Foios 2019 tindrà tot un seguit d'activitats diverses, pensades en tots els veïns i les veïnes del poble, majors i menuts.

Així doncs, una vegada passat el pregó, que aquest any recaurà en el veí Vicente Pascual, coronat recentment Campió d'Europa de Fútbol Sala per a persones amb discapacitat auditiva, es donaran per inaugurades les festes 2019.

El dimarts 13 d'agost es celebrarà la festa de les comissions, en les que tots els festers i festeres de Foios prepararan una nit lúdica dedicada al poble.

El trasllat de la imatge de la Immaculada Concepció des de l'Església fins a la Plaça de la Creu obrirà els actes religiosos de les festes. Després, es realitzarà el primer sopar a la plaça i, posteriorment, s'iniciarà la nit de disfresses, amb la tradicional cercavila des de la Plaça Rei en Jaume fins a la Plaça del Poble. En arribar, s'entregaran els premis a les millors disfresses individuals i grupals. L'orquesta «Zeppelin Band» obrirà la campanya de revetlles.

Les Filles de María seran la primera comissió en celebrar la seua festa. Les «Puríssimes», que van regalar més de 3 milions d'euros en la loteria de Nadal -repartida en l'Administració número 1 del poble-, es vestiran el 14 de matí per recòrrer el poble acompanyades del CAM Santa Cecilia de Foios. Després de la solemne missa, les festeres dispararan una «mascletà» i, per la vesprada, es tornaran a vestir per viure la solemne processó en honor a la Immaculada Concepció. Per la nit, tancaran la seua festa amb un sopar popular i la actuació del grup de la Wonder.

Les Filles de María donaran el relleu a les festeres de la Mare de Déu d'Agost, que faran el trasllat de la imatge el 14 per la nit i celebraran la missa el 15 de matí, després de ser replegades una a una en la porta de sa casa. Per la vesprada participaran en la solemne processó de la Mare de Déu de l'Assumpció i repartiran el sopar per tancar la nit abans de l'actuació de l'orquesta «La Màxima».

Els festers de Sant Roc gaudiran de la seua festa el 16 d'agost, després d'haver fet el dia abans el trasllat del seu sant. A la tradicional cercavila matutina prèvia a la missa li seguirà una nova «mascletà». Per la vesprada, la solemne processó en honor a Sant Roc obrirà la gran nit de paelles al sector sud, que es tancarà amb l'actuació de l'orquesta «Seven Crashers».

En acabar la festa de Sant Roc començarà el dia gran de les festes de Foios. El tradicional trasllat de la Verge del Patrocini, acompanyat per la banda del poble i «cant d'albaes» en honor a la patrona, obrirà un dia d'emocions i festa en la localitat de l'Horta Nord. Així doncs, el dissabte 17 es celebrarà la missa en honor a la patrona del poble, que recorrerà els pobles de Foios en la solemne processó de la vesprada. En acabar, els veïns i les veïnes del poble es concentraran en la Església per a cantar l'himne de la patrona junt al CAM Santa Cecilia de Foios: el «Glòria de Foios» tornarà a retronar, un any més, en les parets del temple.

La clausura al dia estarà en mans de «La Tribu», després del sopar de calamar en ceba preparat pel Restaurant el Musical.

Per últim, el diumenge 18 d'agost es tancaran les festes de Foios 2019 amb la conmemoració del Santíssim Crist de la Sang. Per el matí es farà la tradicional cercavila i missa en honor al crist i, per la vesprada, tindrà lloc la solemne processó pels carrers del poble.

Els Quints de Foios ficaran el punt i final a les festes amb uns entrepans de llomello amb tomata per a sopar i la gran «Avalancha Orquesta Show», una actuació que de segur serveix per tancar les festes de la millor manera possible.

Compartir el artículo

stats