Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fiestas

Manolo Ibáñez: La veu de la Colla de Portadors de Picassent

Coincidint amb la celebració del 50 aniversari de la coronació pontifícia de la Vallivana, Manolo Ibáñez va tindre la voluntat de reunir a totes aquelles persones que volgueren «arrimar el seu muscle»

Manolo Ibáñez: La veu de la Colla de Portadors de Picassent a. p.

M anolo Ibáñez Muñoz, veí del poble de Picassent, president i impulsor de la Colla de Portadors, associació local nascuda a l'any 2007, s'ha acomiadat enguany del seu càrrec com a cap d'este col·lectiu format per un grup d'homes i dones que any rere any contribueixen a que les processons adquirixquen major solemnitat amb el fet de portar l'anda als seus muscles. Un gran sacrifici i esforç en equip que és ben present sobretot durant les Festes Majors del nostre municipi, a la processó de la Mare de Déu de Vallivana i la del Santíssim Crist de la Fe, als trasllats i a la Romeria del Crist, però també durant la resta de l'any amb moltes festivitats. I és que gràcies a la iniciativa de Manolo s'ha arribat a conformar una associació que hui compta amb vora 100 participants i on la companyonia i el respecte són protagonistes.

Si ens remontem als orígens, podem descobrir que a Picassent antigament la tradició marcava que l'anda amb la imatge de la Mare de Déu de Vallivana havia de ser portada pels soldats que es trobaven complint el servei militar durant l'any en curs, els anomenats 'quintos'. Però el temps va anar passant i allà per l'any 2000, amb la desaparició de l'obligatorietat de 'fer la milI' començaren a donar-se situacions com la de la nit del 7 de setembre, vespra de la festa de la Vallivana, quan nombroses persones sense importar l'edat, joves i majors, feien nit a les portes de l'Ermita de la Vallivana per guardar cúa i presentar-se al dia següent els primers com a voluntaris per portar l'anda de la Verge. Així que, arribat l'any 2007, coincidint amb la celebració del 50 aniversari de la coronació pontifícia de la patrona de Picassent, Manolo Ibáñez va tindre la voluntat de reunir a totes aquelles persones que volgueren «arrimar el seu muscle», mai millor dit, per constituir un col·lectiu i d'esta manera, millorar la seua organització. Aleshores, es va crear el que hui coneixem com a Colla de Portadors, amb uns estatuts propis, la seua respectiva Junta Directiva i vora 100 persones inscrites en el seu cens. Naixia així una nova associació vinculada a mantindre les arrels i les tradicions al poble durant les festes religioses. I tot de la mà del seu artífex i principal responsable, Manolo Ibáñez Muñoz. Un home amb un tarannà personal molt especial, picassentí de soca arrel, amb una gran devoció pel seu poble que li ha portat a destacar pel seu bon fer sense esperar mai res a canvi.

Però a més, amb el pas dels anys la seua iniciativa com a creador de la Colla no es va quedar ahí, sinó que, com a bon amant de les tradicions, va tindre la idea en l'any 2011 d'introduir un nou acte en les celebracions de les Festes Majors: la Romeria del Crist. Un recorregut multitudinari que des del primer dia continua celebrant-se amb una diversitat en la participació. Per altra banda, ha sigut l'eix del concurs de Pilota dolça, dolç típic de Picassent que s'el·labora el Dia de la Vallivana i que aposta per la continuitat d'esta tradició. En definitiva, ens trobem davant una persona benvolguda, decidida, conciliadora i al mateix temps compromesa amb el seu poble i amb les seues gents; sense horaris i en moltes ocasions, deixant de costat les obligacions familiars per entregar-se al col·lectiu i al seu poble: un veritable exemple per a les generacions actuals i futures.

Ara, Manolo, fa el pas a un nou relleu i deixa la presidència de la Colla de Portadors després de més de 20 anys dirigint, coordinant i fent de la solemnitat el gran tret del seu treball. Com a alcaldessa vull donar-li les gràcies públicament per tots estos anys de treball i l'enhorabona pel seu bon fer cap al nostre poble i les seues tradicions i perquè amb ell, la Colla de Portadors ha sigut una peça clau en tot l'entramat social i festiu de Picassent.

Compartir el artículo

stats