Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Aniversari

65 anys de Ca Làzaro

Durant el passat mes de maig, un dels comerços més antics i carismàtics d'Alaquàs va complir els seus primers 65 anys d'activitat ininterrompuda

Làzaro Garcia i Rosario Planells. l-emv

Durant el passat mes de maig, un dels comerços més antics i carismàtics d'Alaquàs -la tenda de productes per a la llar Marogar- va complir els seus primers 65 anys d'activitat ininterrompuda. Fundada en 1954 pel matrimoni integrat per Làzaro Garcia i Rosario Planells en els baixos del seu habitatge, en el programa de les festes patronals de 1956 ja s'anunciava com a «Casa de Electricidad» i «reparación en general», en la qual es podien adquirir des de planxes, foguers i rentadores fins a flexos i un «gran surtido en lámparas de cristal y madera».

La iniciativa comercial tingué molt bona acollida entre el veïnat alaquaser i, a poc a poc, durant la dècada dels anys seixanta Ca Làzaro -el nom amb el qual es féu popular- anà ampliant el seu catàleg, que passà a especialitzar-se en utensilis de cuina i aparells electrodomèstics: neveres, vaixelles, transistors, màquines de cosir, cuines a gas, olles de pressió, afaitadores... Tota la gamma d'atifells -molts dels quals elèctrics- que comportava la vida moderna; i que, a banda d'evidenciar la solvència i el creixement del negoci, anunciaven la revolució tecnològica que estava a punt de produir-se entre la població.

De fet, tal com apunta Rafael Juan Ruiz Garcia, nét dels fundadors i actual gerent de la botiga, fou durant els darrers anys del franquisme i els primers de la transició -el moment en què sa mare, Maria Rosario Garcia, batejà la botiga com a Marogar, nom que jugava amb les seues inicials i la paraula «hogar»- quan, a conseqüència de l'allau d'immigrants que es varen establir a Alaquàs, l'establiment experimentà una gran expansió. De manera que Ca Làzaro es convertí en el comerç preferit a l'hora de vestir els habitatges de nova creació. Cosa que fou possible perquè els seus responsables varen saber oferir als clients un tracte de solvència i confiança, juntament amb unes condicions de finançament molt còmodes i flexibles, sobretot per a les famílies amb menys recursos.

Posteriorment, a la dècada dels anys noranta -i ja en mans de la tercera generació- Ca Làzaro donà un nou salt de qualitat a través de la incorporació al seu catàleg de la nova oferta digital; i, també, de la reforma integral de la tenda que es portà a terme en 2004, amb motiu del cinquantenari de la seua creació. Així, no és casual que, en complir els seixanta anys, l'Ajuntament i l'associació de Comerciants Associats d'Alaquàs (CAdA) li concediren el Premi a la Trajectòria 2014.

Que durant sis llargues dècades Maragor s'haja mantingut com una de les botigues de referència del comerç local d'aquest poble de l'Horta, desafiant fins i tot als grans centres comercials, no és cap casualitat. Sens dubte, ho ha aconseguit perquè ofereix un producte de qualitat juntament amb un tracte pròxim i afable. Però també perquè ha sabut modernitzar-se i adaptar-se als nous temps sense perdre ni les essències ni les arrels, és a dir, mantenint la identitat que li és pròpia. Tal com evidencia, per cert, el nom -Ca Làzaro- amb què continua sent coneguda entre una gran part de la població alaquasera.

Compartir el artículo

stats