Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Espioca, model de restauració pública en una propietat privada

Els propietaris de la torre han acceptat cedir-la 50 anys a Picassent a canvi de rehabilitar-la. vicent m. pastor

D'altra banda, actualment la torre d'Espioca a la vora de l'autovia a Albacete presenta un aspecte totalment rehabilitat. Les obres han consistit a la consolidació de les restes i l'eliminació de clevills que pogueren erosionar la torre.

Cal dir que la rehabilitació d'Espioca ha resultat costosa no per la magnitud, per la durada de les obres o pel seu pressupost; si no per les gestions prèvies que s'han hagut de fer ja que la torre és de propietat privada i això dificultava la inversió de diners públics. L'actuació de la Conselleria s'ha pogut dur endavant perquè els propietaris han accedit a una cessió per 50 anys al municipi de Picassent, fet que possibilita que l'administració autonòmica haja pogut fer-se'n càrrec de la rehabilitació.

Aquest fet ha obert una via que podria afectar a altres monuments com ara la torre d'Alèdua de Llombai, un edifici semblant als anteriors que és de propietat privada i que està en un estat de deteriorament prou important. Alèdua, que fa uns anys ja suscita l'interés universitari per convertir-la en un camp de pràctiques per a futurs arqueòlegs, podria trobar amb aquesta fórmula un camí per no acabar sent un munt de pedres sense solució.

Compartir el artículo

stats