Un any més, la Fundació Horta Sud reconeix les sinèrgies associatives i, per tant, el treball que les associacions de la comarca desenvolupen de Dels 28 projectes presentats en aquesta edició, els membres del jurat conformat per representants de la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i el Grup Ugarte Automoció han seleccionat a 10 projectes que promouen el treball en xarxa entre associacions dins d'una mateixa localitat o en l'àmbit comarcal de l'Horta. Des de 1995, aquestes ajudes, que en el seu començament s'anomenàvem Programa de Cooperació amb Associacions de la Comarca de l'Horta, tenen com a principi inspirador afavorir la participació ciutadana i enfortir el teixit associatiu de l'Horta, contribuint a la realització de projectes de desenvolupament cultural, social o educatiu que promoguen la col·laboració entre associacions

En els 26 anys de les Ajudes a Projectes Interassociatius, s'han lliurat ajudes per valor de 248.671 euros, repartits entre 158 projectes i més de 400 associacions i entitats participants. Els projectes incideixen en àmbits d'actuació tan diversos com la cultura, la igualtat, l'ecologisme, la infància i la joventut, l'esport, les persones majors, la identitat comarcal o el patrimoni. La Gala de les Associacions 2020 vol convertir-se en una ocasió especial per a agrair el treball i la implicació desinteressada pel bé comú que es realitza des del teixit associatiu.

Les Ajudes a Projectes Interassociatius afavoreixen, per tant, la mobilització de recursos per tal de donar resposta a les necessitats des de la mateixa societat civil, enfortint el treball entre associacions, incrementant la participació i construint una ciutadania crítica i compromesa. En definitiva, fomentar el treball en xarxa per aprofitar les sinergies i millorar la incidència dels projectes en les persones beneficiàries i el conjunt de la societat.

Amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Les bases de la convocatòria d'enguany han incorporat per primera vegada els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a principi inspirador de les ajudes. Amb la finalitat de contribuir a la transformació global de les nostres societats per a complir amb l'Agenda 2030, les ajudes promouen la realització de projectes i aliances entre associacions que tinguen un compromís amb el desenvolupament dels ODS.

Les entitats que convoquen les ajudes consideren que estem enfront d'una oportunitat històrica perquè les associacions treballen unides per a decidir i emprendre noves vies cap al futur, emprant, en els seus projectes, activitats dirigides a protegir el medi ambient, fer front al canvi climàtic, educar en igualtat de gènere, combatre la pobresa i promoure la prosperitat i el benestar del conjunt de la societat.

Una iniciativa conjunta de la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i el Grup Ugarte

Amb l'objectiu d'afavorir la participació ciutadana i avançar cap a una societat més justa i compromesa amb els drets humans i els valors democràtics, la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i el Grup Ugarte Automoció convoquen des de 1995 les Ajudes a Projectes Interassociatius.

La Fundació Horta Sud acompanya des de 1972 a les associacions i a les persones que les conformen en el seu procés col·lectiu. Mitjançant l'organització de cursos, serveis d'assessoria i la realització de campanyes de foment de l'associacionisme, la Fundació ofereix, en paraules de Julio Huerta, coordinador d'aquesta, «les eines que el teixit associatiu necessita per a potenciar al màxim els seus projectes per a construir una societat més justa des de l'àmbit local».

Caixa Popular és una entitat financera valenciana compromesa amb el seu entorn i el seu territori, que ha consolidat un model de banca de proximitat de referència. Realitza una tasca clau en el desenvolupament del cooperativisme i del teixit associatiu de la província de València. Per a Paco Alòs, Director de Responsabilitat Social de Caixa Popular, les Ajudes a Projectes Interassociatius «generen aliances entre associacions des de fa 26 anys per a poder treballar en xarxa», el que ha permés que la comarca siga «referent en aspectes relacionats amb la participació i l'associacionisme».

Per la seua banda, el Grup Ugarte Automoció manté un conveni de col·laboració amb la Fundació Horta Sud des de l'any 2013. Per a Santiago Peraita, Director del Grup Ugarte, aquesta aliança pretén «enfortir la capacitat crítica i l'autonomia del teixit associatiu de la comarca». Dedicat des de fa més de 50 anys al sector de l'automòbil, tant en venda, reparació i peces de recanvi a través de la xarxa de concessionaris oficials de les marques que representa, KeyGo Cars és l'últim projecte del Grup Ugarte. Present en els centres de Quart de Poblet, Picanya i Chiva, KeyGo Cars compta amb més de 500 vehicles seminous, quilòmetre zero, o d'ocasió.