L’Ajuntament de Meliana, com la resta, hem hagut de buscar, i continuem fent-ho, la manera de fer possible l’anomenada ‘nova normalitat’, en el meu cas en diferents responsabilitats, també en l’àrea de festes. Un àmbit en què, amb tota la lògica del món, és impensable a hores d’ara poder organitzar actes o activitats amb aglomeracions, participació massiva o on no siga possible garantir el distanciament social exigit. I així ho hem fet. No conec cap ajuntament on no haja sigut així. I no ha sigut gens fàcil haver de prendre segons quines decisions a l’hora de suspendre actes, celebracions o festivitats ben arrelades en el sentiment i en la consciència popular. Estic convençuda que cada alcaldessa, alcalde, regidora o regidor de cada poble ha pres la decisió de manera meditada i buscant, precisament, les millors garanties.

A Meliana també ha sigut així. Hem hagut de renunciar al pregó des del balcó de l’Ajuntament, als sopars al carrer, a la nit de les paelles, a l’entrada de moros i cristians, a les processons, als bous al carrer, a les nits de ball amb orquestres, als campionats esportius i tantes altres coses. Certament, que les nostres festes hagen sigut al setembre ens ha donat temps per a repensa-les i programar allò que fora possible. I ho hem fet escoltant els sectors implicats.

Perquè les festes de Meliana del 2020, unes festes diferents, han permés que la música estiguera present als nostres carrers i places, que la pirotècnia sonara i ens il·luminara per a indicar, precisament, que eren les Festes de Meliana, que els patrons del poble foren honrats, que el comerç, els serveis i l’hostaleria locals tingueren activitat, que els diferents sectors d’edat tingueren el seu moment. I ho hem fet, sobretot, amb actes culturals i d’entreteniment, amb distanciament, amb aforament limitat i amb les mesures higièniques pertinents. Perquè la cultura és segura.

El que realment no aporta absolutament res és el posicionament polític fet des de la frustració, amb la fel ben amarga i amb l’únic objectiu d’erosionar, de destruir, mai d’aportar i de construir, com hem vist a Meliana amb dirigents i partits totalment sense nord i lluny de les exigències del moment.

En més de 20 anys d’experiència com a regidora, i molts amb la responsabilitat de festes, tinc ben clar que fins i tot en els moments més difícils, les festes generen il·lusió i fan poble. Per això ja estem treballant per fer possibles festes com ara les de Nadal, Reis o les Falles.