L’Ajuntament de Benetússer, a través de la regidoria de Patrimoni, ha posat en marxa «Fàbriques del km²», una iniciativa per valorar el seu passat industrial a través de la memòria dels veïns i veïnes de la població com a font informativa principal.

D’aquesta manera, l’objectiu del consistori consisteix en rescatar una part de la història local vinculada a l’activitat industrial de Benetússer prèvia a la implantació del Pla general d’ordenació urbana de 1989, que va prohibir el desenvolupament de l’activitat industrial dins del terme urbà i va treure les diferents indústries als polígons dels voltants.

Així doncs, el projecte abasta dues vessants. En primer lloc, busca apropar el públic local a les diferents històries de fàbriques, tallers i molins d’un Benetússer industrial del segle XX. D’altra banda, el projecte dóna protagonisme a tota una sèrie de relats i memòries orals en primera persona que es vinculen al desenvolupament del treball fabril que va viure la localitat.

«Amb aquest projecte, traurem a la llum el passat recent d’un Benetússer vinculat a l’activitat industrial posant l’accent tant en els espais productius com en les històries de vida quotidiana i familiar als quals s’associen i que, encara, actualment, ens identifiquen com a poble», destaca la regidora d’Hisenda i Patrimoni, Reme Navarro Alapont.

Aquesta iniciativa va començar abans de la crisi sanitària però, a causa de les circumstàncies, va ser aturada fins fa uns mesos. Una vegada es van reprendre els processos de recerca, així com l’anàlisi de materials i fotografies, records i relats, Benetússer ha pogut donar forma a un projecte que començarà a plasmar-se a través del compte d’Instagram «Fàbriques del km²», amb la finalitat de d’arrivar al públic través d’imatges o gràfiques, i a més, fomentar la participació ciutadana.