Foios ja es prepara per viure unes festes patronals marcades, de nou per la pandèmia. Tot i això, el poble encara uns dies amb un programa de festes adaptat a la situació. Pacha té ganes de fer unes festes com Foios mereix i estan habituats. El regidor assegura que les de Foios són «les festes més bones de tota ‘la contornà’» i és per això que tenen tanta fama.

Què va suposar en 2019 encarregar-te de les festes?

Estava il·lusionat, i encara ho estic, però vaig entrar per la renovació de les passades eleccions i poc he pogut fer en el que respecta a un programa normal i corrent, ja que de seguida va vindre la pandèmia.

Com va ser el treball amb la pandèmia per a procurar fer coses per a la gent els últims dos anys?

L’any passat les vam anul·lar completament. Enguany, vistes les circumstàncies, hem procurat fer un programa adequat a les exigències i les normatives anticovid per a poder gaudir d’una quasi normalitat. Esperem l’any que bé poder fer-les com toca, sense covid i amb una il·lusió més gran que mai. El treball durant tots aquests mesos ha sigut molt dur, amb reunions per videoconferències que, almenys, ens han permès arribar a acords i fer coses poc a poc.

Què ofereixen les activitats d’aquest anys?

Majoritàriament, són actes en un espai obert i amb totes les mesures de seguretat, distància, gel i aforament limitat. El pàrquing del sector sur serà enguany el punt neuràlgic de les activitats nocturnes. En la seua majoria, són activitats per a gaudir sentats. Hi hauran espectacles de màgia, balls, actuacions per als més menuts, com la de Gisela, o per a majors, com un espectacle en record a Lina Morgan que de segur ens farà riure. A més, es faran misses i una mascletà com a fi de festa, entre d’altres coses.

Què ha canviat la covid-19, més enllà de les restriccions?

El que més sobresalta és el nou organigrama que s’ha tingut que fer amb els festers. Alguns han aglutinat fins a tres ‘quintes’ i en un futur faran la festa junts, mentre que altres han deixat passar l’any per a que els següents les puguen celebrar en la quinta que toca, sense pèrdua d’anys. Altres, fins i tot han creat un dia de festa en honor a un nou sant per a que altres facen la seua festa corresponent, tal qual marca l’edat.

Per exemple, les puríssimes l’any que ve faran Santa Cecilia al mes d’agost, de tal manera que tindrem una festa nova en agost i les puríssimes seran les que toquen de la seua ‘quinta’. Les festeres del Carme acaben enguany la seua festa i, per al 2022, seran les que s’anomenen noves, al igual que passa amb els festers del Crist. La Mare de Déu d’Agost continua la festa amb la quinta que pertoca. Per últim, altra novetat serà que Sant Roc farà la festa a la Mare de Déu dels Desamparats per a que la quinta puga córrer com cal.

Com es sent el regidor a uns dies de celebració?

Estic il·lusionat. El d’enguany és un xicotet projecte, però el poble mereix fer la festa dins de les mesures i amb tot el coneixement. En aquest sentit, les actuacions seran de màxim 500 persones i la gent s’haurà d’apuntar per a estar ben organitzats.

Esperem l’any que ve poder fer les festes com cal, com sempre, com són les festes foieres i espere aquest any que els veïns i les veïnes puguen gaudir, en la mesura de lo possible, del seu poble.