L’Ajuntament de Catarroja organitza la ‘I Setmana de la Memòria’ del 3 al 18 de novembre en el Saló de Plens del consistori i que es podrà seguir a través del canal de Youtube municipal. L’objectiu del programa és, d’una banda, reivindicar la memòria democràtica, amb una sèrie d’actes i conferències, mentre que també es pretén donar testimoni a les vivències de persones anònimes de diferents pobles valencians.

D’altra banda, en el context de la ‘I Setmana de la Memòria’ tindrà lloc la presentació del «Catàleg d’arquitectura funerària del cementeri municipal de Catarroja’», on es recupera un estudi realitzat pel picassentí Cristòfor Aguado i Medina en 1989, publicat llavors pel Butlletí d’Informació Municipal. Aquest catàleg, que podrà veure’s en la web municipal i del qual hi haurà un extracte en díptic en paper, té com a objectiu «posar en valor la riquesa arquitectònica del cementeri de Catarroja, i animar a la ciutadania al fet que el recinte passe de ser un espai per a la recuperació de la memòria de les catarrogins i catarrogines que han anat construint el nostre poble tal com el coneixem ara», segons Xavi Bellot, regidor de Cementeri.

Al mateix temps, el catàleg recupera i reivindica la figura de Cristòfor Aguado i Medina, director de l’Institut Berenguer Dalmau fins a la seua mort, i que va dedicar bona part de la seua producció intel·lectual al nostre poble. Aquest catàleg es presentarà el 18 de novembre.

La I Setmana de la Memòria donarà inici el 3 de novembre a les 19 hores en el Saló de Plens amb la projecció del documental «Els camins de la memòria», produït per l’Ajuntament d’Oliva i que introduirà a la xarrada moderada per Joan Ramon Morell, historiador, i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica d’Oliva.

El 10 de novembre, Jordi Sebastià, exeurodiputat, oferirà la conferència «La maternitat de Elna: quan nosaltres érem les refugiades», un cas que va portar al Parlament Europeu per a visibilitzar la figura d’Elisabeth Eidenbenz i el seu paper per a ajudar en els centenars de naixements de refugiades espanyoles a França.

L’11 de novembre Natxo Escandell i Pau Álvarez presentaren el llibre «Cartes a Olivier. I tu què feies per a ser antifranquista?» d’Edicions 96. Tancarà les jornades Susana Gisbert, fiscal especialista de la secció de Violència sobre la Dona amb la seua ponència «Memòria històrica i odi: reparació o venjança?».