Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Port de Silla guanya el primer premi dels llibrets de la Comunitat Valenciana

Un total de 18 comissions de l’Horta han estat guardonades en 2021

Presentació del llibret de la Falla Port de Silla. | FALLA PORT DE SILLA

Els premis autonòmics al llibret 2021 han estat protagonitzats per la victoria, per primera vegada en la historia, de la falla Port de Silla i la sorprenent cuarta posició de la comissió Poble Nou de Torrent, que ha interromput amb força a la competició. Els guardons otorgats ahir 22 de novembre per la Conselleria de Cultura dirigida per Vicent Marzà han posicionat a un total de 18 comissions de la comarca de l’Horta entre les 45 falles amb millors llibrets de la Comunitat Valenciana repartits entre Torrent, Silla, Paterna i Alfafar. Enguany ha baixat molt la participació i s’han atorgat 45 guardons front als més de 60 habituals.

La falla Port de Silla ha obtingut la primera posició als premis de l’exercici 2021 i ha sigut guardonada am un premi de 5.000 euros gràcies a una reconversió del llibret de 2020, originalment anomenat «Herois i heroines». Com a conseqüència de la pandemia de la covid-19, Port de Silla va mantenir la mateixa línia argumental pero amb una «perspectiva diferent». «El llibret 2021 compta amb un element diferenciador. Vam elaborar una mena de comparació entre la pandemia de l’any 1919 i l’actual context sanitari», explica Ivan Serrador, autor del llibret, amb l’objetiu de recordar «als herois d’aquella pandemia i quins han estat els herois contra la Covid-19»

L’actuació de Port de Silla al premis de llibret sempre ha estat positiva. Durant els últims anys la comissió ha estat present entre els primers deu puestos al rànquing però com a màxim havia obtigunt la segona posició a l’any 2015. «Mai havia imaginat guanyar el primer premi. Estic molt content. És més emocionant enguany després de tot el que hem patit», afirma Serrador. Curiosament, cal mencionar que Silla va ser una de les localitats que van decidir no va celebrar Falles 2021ni al setembre ni en cap altre moment.

Mentrestant, la falla Poble Nou de Torrent ha sorprés a la competició amb una cuarta posició i un premi de 3.500 euros de la mà d’un llibret dedicat a un «homenatje a Torrent i els pilars de la seua festa» i una «aposta pels temes locals» amb quatre grans subtemàtiques: els cartells de Foc, la cridà a Torrent, la música torrentina i «un any sense falles».

El llibret coordinat per l’àrea cultural de la comissió junt Emilio Garcia González ha comptat amb un gran nombre de col·laboradors que han portat a la publicació als primers llocs del rànquing 2021. D’aquesta manera, el disseny de la portada ha estat elaborat per Eugeni Simó i la maquetació del la empresa torentina Samaruc.

També cal destacar el paper de la comissió San Roc de Torrent que ha obtingut la sisena posició amb un llibret amb el lema «separem-nos hui per a poder abraçar-nos demà» amb l’objectiu d’homenatjar a les víctimes i els treballadors esencials, així com la ciutania de Torrent i els fallers i falleres», segons explica Javier Serer, el cap de cultura de la comissió.

Seguidament amb el seté premi es situa el llibret de la falla Barri Sant Gregori de Torrent també dissenyat per Samaruc. Mentrestant, la comissió Dos de Maig de Paterna ha obtingut la desena posició com a resultat del seu llibret amb el títol «Una piedra en el camino» en referencia a la covid-19, sota la direcció artística de Reyes Pe y Ricardo Ruiz.

D’altra banda, Torrent ha comptat amb el major número de premiats de la comarca. Entre la resta de comissions guardonades al municipi es troben Saragossa-Parc Central, amb el dotzé premi; Sant Valerià, amb la dissetena posició; Ramón y Cajal, amb la vint-i-dossena posició o la comissió Nicolau Andre, u amb la vint-i-cinquena. Així mateix, la falla Camí Reial ha obtingut la posició número 32 i les comisions Pare Mendez, Cronista Vicent Beguer Esteve, Avinguda iSants Patrons, els llocs 38, 39, 40 i 34 respectivament.

A la població Silla, la falla Reis Católics ha obtingut la tretzena posició. En última posició es situa la falla El Sequer a Alfafar.

En l’Horta Nord, a Paterna han sigut també guardonades Alborgí en la posició divuit, Sant Roc amb el puesto número 31, així com Vicente Morte amb el número 35 a la classificació.

Compartir el artículo

stats