Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Alaquàs rescata receptes de sempre de la seua gastronomia

Quaderns d’Investigació llança una nova col·lecció de llibres que abordarà diverses temàtiques de memòria oral i el patrimoni local

Representants dels col·lectius participants en el llibre amb l’alcalde i regidors. | L-EMV

Plats senzills com l’arròs amb ceba, l’arròs al forn de dejuni o els fesols amb ceba, que es cuinaven en moltes cases d’Alaquàs i han desaparegut, en gran part, són algunes de les propostes culinàries rescatades en el llibre «Receptes saludables de sempre» que ahir es va presentar en l’Auditori Nou d’Alaquàs, dins de la nova col·lecció «Memoria popular i patrimoni» de Quaderns d’Investigació.

El llibre está impulsat per les entitats Cor de Vila (constituida arran de la pandèmia), el Cullerot Associació Gastronòmica i la Unió Musical d’Alaquàs, i és una de les accions del curs 2021-2022 del projecte d’educació en alimentació saludable que estan desenvolupant amb 40 famílies de la població. Després d’un any i mig de cursos, ara veu la llum un llibre amb cuidat disseny de Ramon Cosme, que ha patrocinat Caixa Popular, i que inclou més de 30 receptes organitzades per estacions amb productes de proximitat. també l’Associació Fotogràfica Alaquàs i Poetes d’Alaquàs col·laboren en aquest primer número.

L’autora principal de les receptes és Isabel Cosme Paredes, professora dels tallers de cuina, i coordina el llibre la periodista Laura Sena. També apareixen quatre plats del l’alumnat. Així, es publica una recepta de cuscús de pollastre de Donia Achiri i una altra de les empanades argentines de Nora Cáceres, que formen part de la secció «Plats del Món». També Aitor Dénia aporta la seua coca de xocolate i Rafi Cruz ofereix el seu «salmorejo» de Córdoba.

Entre les propostes tradicionals estan també l’arròs amb bledes, la sopa d’all, el potatge, alguns guisats, la paella o diversos arrossos al forn. Però també es proposa fer una pizza saludable, una crema d’avellanes i xocolate que no necessita sucre o una ansalada russa amb cigrons.

Isabel Cosme va defensar ahir la importància de recuperar una dieta mediterrània rica en verdures i llegums, amb cereals, i poca presència de proteïna animal i sucre, i apostà perquè la gent compre en el comerç local, al pes, i cuine en casa amb la familia.

Tanmateix, el director de Quaderns, Enric Juan, va explicar que la nova col·lecció pretén «recollir la història de la gent sense història», de moltes persones anònimes que han contribuït en l’artesania, en oficis perduts, en les festes, en la gastronomia o en la música. A més, va agrair que, en pocs dies, s’hagen sumat més de 100 persones a les diferents comissions de treball temàtiques per a les futures publicacions.

L’alcalde Toni Saura va elogiar que un moviment solidari arran de la pandèmia «es convertira després en un projecte educatiu i ara haja ‘cristal·litzat’ en una col·lecció de llibres, el contingut dels quals quedarà per a la història». Finalment, Pep Cuenca, en representació de Caixa Popular, va agrair el treball que desenvolupa a Alaquàs el moviment associatiu i va expressar el suport a les iniciatives dels moviments socials.

Compartir el artículo

stats