Manises acaba d’aconseguir el segell de Ciutat Creativa de la Unesco en la categoria d’artesania i arts populars per la seua tradició ceramista. S’uneix, així, a les 295 ciutats en 90 països que componen actualment la Xarxa, l’objectiu de la qual és invertir en cultura i creativitat per a avançar cap al desenvolupament urbà sostenible.

P: Què representa per a la ciutat aquest assoliment?

R: Aconseguir un reconeixement per un organisme internacional com és la Unesco és un orgull per a la nostra ciutat, a més d’un impuls que la ceràmica de Manises necessitava, i que no fa una altra cosa que tractar de col·locar el nom de Manises per tot el món.

P: Quines oportunitats ofereix?

R: Ofereix moltes oportunitats en l’àmbit cultural i turístic, i també en l’econòmic i de serveis, ja que suposarà un atractiu que farà que més turistes vinguen a conéixer el nostre patrimoni i que alhora compren i consumisquen als nostres comerços i restaurants.

P: És fruit d’un any de treball intens de tot el govern municipal, ceramistes i empresaris? Quina ha sigut l’aportació de la universitat?

R: Feia més d’un any que treballàvem en aquesta candidatura. Ha sigut un procés llarg, de molt d’esforç i treball que ens ha permés, junt amb la Universitat Politècnica de València (UPV), presentar una candidatura molt potent i completa que, de fet, ha donat el fruit ambiciós que es volia obtindre: formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. La UPV ha realitzat la tasca d’investigació i, des d’un primer moment, ha confiat que Manises mereixia aquest reconeixement i ha treballat per tirar-lo avant. Des d’ací, el meu agraïment també a l’equip de treball de la Universitat.

P: Per què ara alguns ceramistes diuen que arriba tard? Com està el sector ceràmic a la ciutat?

R: Mai és tard per a un reconeixement d’aquesta classe. Per desgràcia, no podem tornar al moment d’esplendor que va tindre la ceràmica manisera en el passat, però sí que podem continuar lluitant per a potenciar i mantindre el que encara està actiu i, per descomptat, donar suport a tot el sector ceràmic.

El alcalde de Manises en una de las calles con muestra de cerámica del municipio. M. Á. Montesinos

P: Manises abasta tot el procés: creació de pastes, colors, forns i elaboració de peces…

R: A Manises tenim la sort de veure nàixer les peces de ceràmica des de l’inici més incipient i gaudir de les peces acabades i, fins i tot, col·locades decorant edificis, brancals i racons de la nostra localitat, per no parlar dels interiors de les cases on també abunda la ceràmica. A més, també tenim l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises (EASC) en la qual es poden formar professionals del sector. L’educació i l’aprenentatge de les diferents tècniques ceràmiques i de tots els processos és essencial per a establir les bases de coneixement, però sobretot per a assegurar un futur especialitzat i una continuïtat a aquesta tradició.

P: Quins projectes té el govern municipal per a desenvolupar aquest segell?

R: En principi, entrar a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO permet incloure nombroses activitats dins la marca paraigua de la UNESCO, de manera que se’ls atorga una projecció internacional. És important treballar en xarxa, juntament amb altres ciutats creatives del món, per a conjuminar esforços i crear sinergies que enaltisquen i posicionen la ceràmica al món. A més, en aquest 2022 tindrem la celebració de la XV Biennal Internacional de la Ceràmica, esdeveniment de prestigi, conegut a escala mundial i que, després d’aquest reconeixement, segurament ho serà encara més.

P: Suposarà aquesta distinció un nou model urbà de ciutat?

R: No suposa un canvi abismal de model urbà de ciutat, però des de la nostra arribada al govern, sí que tractem i tractarem d’enaltir el nostre patrimoni històric i la nostra tradició més arrelada.

P: Què li suposa com a alcalde haver aconseguit aquest segell durant el seu mandat?

R: El fet de ser la primera i única ciutat de l’Estat a rebre aquest reconeixement en aquesta categoria, per a nosaltres significa reafirmar el posicionament de la ceràmica dins del panorama internacional, i obrir la porta a noves possibilitats en conjunt amb altres ciutats creatives. Acceptem aquest repte amb molta il·lusió i amb el compromís de totes les regidories que componen l’actual consistori perquè Manises estiga al nivell al qual, per la seua història, tradició i cultura, mereix estar.

M’agradaria aprofitar l’ocasió per a donar les gràcies a totes les institucions, administracions, ceramistes, al sector ceràmic, a les associacions, a la UPV i, en definitiva, a tota la ciutadania per donar suport amb entusiasme i decisió a aquesta potent candidatura, ja que aquest projecte és també una miqueta de totes aquestes persones.