L’escriptor d'Aldaia Mariano Jurado Arcos ha publicat un nou poemari amb el títol "Pell amb pell" ("Piel con piel"), una publicació que parla “de l’amor, la soledat i els somnis per un món millor” a través de la qual l’autor escriu i plasma “tots els meus sentiments i que està dedicada a la vida i als meus nets”. L'autor, que ja havia presentat l'obra en el seu poble fa setmanes, ha passat ara pel Castell d'Alaquàs.

"Piel con Piel" és un poemari que l'ha costat cuatre anys de treball. Un treball molt íntim, el tema predominant és l'amor, en el que Jurado reconeix que s'ha "despullat", quedant-se "pell amb pell amb el lector". "He volgut posar l'accent en els sentiments, comunicar afecte i les sensacions de malesar quan no es cuida alguna cosa, com la naturalesa o les relacions", explica el poeta.

Jurado s'ha inspirat en els record: "Em moc a través de veure un xiquet, una cara o una parella besant-se". Ho descriu com "tirar de la motxilla de vivencies". A diferència de les seus obres anteriors, aquest treball és una "poesia social", segons l'autor.

"És una escriptura que intenta ser més bonica y cordial. Intente comunicar positivisme perquè sempre escric crítica social i a vegades és dur". Per això, amb una vertent molt més sentimental, Jurado ho describeix com "l'amor contra la guerra".

L’acte de presentació en Alaquàs va comptar amb la participació l’alcalde, Toni Saura i la directora de la Universitat dels Majors de Florida Universitària de Catarroja, Núria Blaya, a més d'una gran quantitat de familiars i amistats de l'escriptor. Va iniciar-se amb una actuació musical a càrrec de Sara Navarro.

Saura va iniciar la seua intervenció llegint alguns textos del poemari i va mostrar la seua satisfacció per veure com “el Castell d’Alaquàs torna a omplir-se d’una cultura més viva que mai que ens serveix per a reivindicar la pau”. També va destacar “la tasca essencial exercida per aquest autor, que es mostra tal i com és a través d’una obra en la que dóna a conéixer els seus sentiments més propers amb intimitat i proximitat”.

Nuria Blaya, professora de l’autor, va destacar “la seua discreció i el treball amb el qual descobrim la seua persona”. Blaya caracteritzà Jurado com “una perla cultivada” i va destacar la manera en què inicia aquest poemari “fugint de tot poema acadèmic i refinat”. A continuació va intervindre l’autor, qui va donar lectura a alguns dels seus poemes plens de “sentiments, nuesa, paraules càlides i proximitat amb altra pell”.

Escriptor guardonat

Mariano Jurado Arcos va nàixer a Marmolejo (Jaén) fa més de 70 anys. L’any 1969 es va traslladar a Aldaia i d’aleshores s’ha considerat un valencià “feliç i integrat”. La seua relació amb Alaquàs ha sigut des de l’any 1978 molt estreta arran de la seua implicació en el moviment cooperatiu i el seu treball a les empreses "Coop Moble" i "Tadel S. Coop. V".

Mariano Jurado amb el seu poemari.

Mariano Jurado amb el seu poemari. A.A.

Ha sigut sempre un apassionat de la lectura i la literatura, especialment arran de la seua jubilació. Compta amb quatre llibres editats i ha resultat premiat amb diverses edicions conjuntes en certàmens com "La Rosa de Paper" de Florida Universitària, al Certamen de Poemes a la Mare de Déu de l’Olivar organitzat per l'Associació Cultural Mare de Déu de l'Olivar d'Alaquàs, al certamen "José Luis Sampedro" de la Fe o el de relat curt "Armando Palacio Valdes" de Marmolejo. Forma part des de fa 2 anys del col·lectiu ‘Poetes d’Alaquàs’ i compta amb grans amistats a Alaquàs.