Pocs dies abans del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències contra les Dones, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Picassent ha llançat la campanya «Assumeix-ho, és violència», posant el focus en la violència que es produeix a l’àmbit públic, per a denunciar situacions que en moltes ocasions es normalitzen, però que constitueixen manifestacions de la violència contra les dones: comentaris lascius, assetjament i persecució, fins a formes més crues que poden arribar a la violència sexual o el feminicidi. 

Esta iniciativa suposa un canvi de prisma en les reivindicacions del 25N. En paraules de la regidora d’igualtat, Belén Bernat Sotelo: «Amb esta campanya hem volgut tractar les violències contra les dones més enllà de les relacions de parella i posar l’accent en els àmbits públics. Estes violències es produeixen de forma freqüent i condicionen la forma en què les dones usen l’espai públic». La cartelleria naix amb la pretensió de visibilitzar l’existència de situacions, de fer reflexionar els homes que realitzen este tipus de conductes i d’interpel·lar a la ciutadania perquè identifique i rebutge dites actituds.

Als centres educatius, a més del treball que cadascun ha preparat, es portarà a terme un microteatre a l’aula, buscant la participació de l’alumnat. A més, es realitzaran tallers del projecte «Arranca-les d’arrel», una proposta formativa de l’àrea d’Igualtat, que té com a objectiu trencar la socialització estereotipada i previndre la violència.

La programació d’activitats vol aprofundir en els objectius perseguits: es realitzarà un taller d’Apoderament i Autodefensa Feminista, de la mà de Maria Felici Chinesta, i també un col·loqui junt amb Agustín Zaragozá Granell, qui ens convidarà a reflexionar sobre el paper dels homes. A més, des de la Regidoria de Cultura s’ha organitzat l’espectacle flamenc Mujer creadora, de la companyia Eternas. També es recupera enguany l’eixida en autobús a la manifestació a València prevista per a divendres. Per finalitzar, durant el Cicle de Cinema amb Igualtat, es projectarà la pel·lícula Slalom. 

Per últim, amb l’acció «Espais segurs», es busca la implicació dels comerços i professionals, i el seu compromís a donar atenció i suport a dones que puguen patir violència al carrer, i també a repartir clauers d’autoprotecció. 

Tota la campanya municipal d’enguany ha estat subvencionada pel Fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere 2022-23 del Ministeri d’Igualtat.