Harca, Premi Vicent Ventura 2023

Juli Sanchis 'Harca'

Juli Sanchis 'Harca' / REMITIDA OCCC - Archivo

EP

El dibuixant Juli Sanchis --conegut artísticament com Harca--, el pedagog Ferran Zurriaga, qui va faltar el 2022, i el Grup per la Investigació de la Memòria Històrica de Castelló són els guardonats amb el premi Vicent Ventura 2023.

El premi, que consisteix en una ceràmica de Xavier Montsalvatje, va ser instaurat per la Universitat de València el 1998, any de la mort del periodista, polític i activista cívic, recorda la institució acadèmica en un comunicat.

L'acte de lliurament se celebrarà a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau el dimarts 18 d'abril a les 19.00 hores. La comissió organitzadora i el jurat del premi estan formats per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, CCOO, STEPV, UGT, Unió de Llauradors i Ramaders, Unió de Periodistes Valencians i per persones que van mantindre una "estreta relació" amb Vicent Ventura.

Juli Sanchis Aguado, conegut com Harca, va nàixer a Picassent el 1942. Als 13 anys va realitzar un curs a l'Acadèmia de Belles Arts San Carlos de València, però molt prompte hagué de posar-se a treballar i va abandonar els estudis. A proposta del director de la revista Raons, en la dècada dels seixanta començà a il·lustrar articles i a realitzar diverses portades. En aquesta revista va conèixer Àngel Villena, que li va encarregar una pàgina de dibuix d'humor.

Des d'aleshores, els seus dibuixos han estat publicats en diferents mitjans: Pueblo, Levante i El País. També en revistes: Vida Cooperativa, Agricultura Jove, Saó, Dos y dos, Camp Valencià, Cal dir, Consum, Valencia Semanal, L'Horta, El Corcó, Objetivos, Generalitat, BIM Torrent, El Pardalot Engabiat, 7 Dies de la Comarca, Estudi, Lluita, Papers, Traure, Serveis Socials, La Golondriz, L'Eliana 2000, Dimensión HUMANA, Música i Poble, XOOC!! Picassent, Valencia 7 días, Abogacía Española, picam.info, nonada.es, FENAMIZAH, BOSTOONS themag... Els seus dibuixos han estat seleccionats i premiats en diferents països.

Igualment, ha col·laborat en programes de TVE com 'Els nostres arbres', en 1982, i 'Terrorisme fiscal', en 1983. L'any 2001 Harca va publicar, amb el títol 'La Etapa Negra', un recull de dibuixos. Entre 1992 i 2006 va ser president de 'FECO Espanya (Federation of Cartoonists Organisations)'.

Com ha escrit el professor Francesc Martínez Sanchis, l'humor mordaç d'Harca ha recollit tots els vaivens polítics i els conflictes de la societat valenciana dels últims 50 anys.