Opinió
La vida més enllà del riu
Fa dos anys, a la Fundació Horta Sud començàvem la celebració del cinquanté aniversari de la nostra entitat, centrada en el desenvolupament comunitari de l’Horta Sud, la nostra comarca. Una comarca metropolitana amb gairebé mig milió d’habitants i molts aspectes que la fan especial: 2 parcs naturals (del Túria i de l’Albufera), 1 monument nacional (el Castell d’Alaquàs), 71 edificis declarats bé d’interés de rellevància local, 14 béns d’interés cultural, 7 museus, 85 jaciments arqueològics, 2 parcs naturals...
A més, disposem d’un teixit associatiu envejable amb més de 2.000 associacions que vertebren i dinamitzen la vida comunitària dels nostres pobles i ciutats, i que ens converteixen en potència social; i un important teixit industrial i comercial, que ens converteix en potència econòmica.
Però també som un territori avesat a sofrir les externalitats negatives de la ciutat de València. La més forta -i també simbòlica- la provocada pel Pla Sud. Una ferida oberta que divideix la comarca, deixant municipis a l’altra banda del riu (Mislata) i altres separats a les dues bandes del riu (Xirivella). Però no sols aquesta: la depuradora, la ZAL, les infraestuctures d’entrada e ixida al port, l’aeroport, etc...
La vida més enllà del riu és una vida de resiliència. I això constatava aquella celebració, on, entre altres, volíem homenatjar a les persones i entitats que han forjat la nostra història col·lectiva des del moviment veïnal, el cooperativisme, l’acció social, l’oci educatiu, l’esport, la cultura, l’ecologisme, la festa... I també la comunicació. Seria difícil explicar la història de la nostra comarca sense parlar de persones com Pepe Soriano, Carmen García Alvero, Pepe Ferrís, Empar Puchades, Pep Medina, Empar Navarro, Francesc Martínez, Xaro Alcaide, Manuel S. Jardí, Lluís Martínez, Rafael Cerveró i molts altres. També seria difícil fer-ho sense parlar de la revista L’Horta, 7 Dies de la Comarca, Papers de l’Horta, així com l’edició comarcal de l’Horta de Levante-EMV.
Enguany, que celebrem els trenta anys de la vostra secció comarcal, és més important que mai enfortir la premsa local. L’única capaç de posar la mirada allà on es construeix el viure de la nostra societat; en el local, però pensant en global. El què es fa des dels nostres municipis i les nostres entitats que és, en definitiva, el que ens fa poble. Si ja era imprescindible aquesta mirada humana que traça horitzons allà on habitualment no es fixen els focus, més ho és encara després de la DANA que ha devastat gran part de la demarcació de València, i en especial a l’Horta Sud.
És el moment de construir aquests futurs col·lectius necessaris; solucions sistèmiques que defugen d’ocurrències i curt terminismes. Cal avançar cap a un futur col·lectiu, i més encara en un moment on els discursos d’odi, la polarització i l’individualisme semblen imposar-se. I ací, on ens necessitem a totes, la premsa local i humana ha de jugar-hi un paper clau. Que ens ajude a explicar i comprendre la realitat des de l’honestitat, la veracitat, l’autonomia, l’anàlisi crítit de la realitat. És el que diferenciarà al periodisme dels generadors de bulos i salvarà a la prensa local de caure en el descrèdit i la pèrdua de confiança.
I ambdues entitats ens trobarem en aquesta missió de generar confiança amb la ciutadania, aliances estratègiques per a repensar la comarca i no caure en els mateixos errors que hem comés fins ara escoltar i promoure el pensament crític i l’autonomia de la ciutadania. I continuar fent-ho mirant la vida més enllà del riu, perquè ni l’Horta s’entendria sense la ciutat de València ni el cap i casal sense la seua àrea metropolitana.
Per trenta anys més.
Director de la Fundació Comunitària Horta Sud
- Gana el bote de Pasapalabra y marca un nuevo récord en el programa
- Buscan a una mujer desaparecida en Catarroja
- Manu vence en Pasapalabra y supera al histórico ganador del bote Óscar Díaz
- Conmoción en el Port de Sagunt tras el atropello mortal a un conocido ciclista
- Sorpresa en Pasapalabra: Pospone su participación tras quedarse embarazada
- Sanidad pagará por las secuelas de un paciente tras 30 horas de erección prolongada
- Hacíamos nuestras necesidades en bolsas porque no teníamos agua
- El ayuntamiento expropiará las cuatro 'covetes' de los Santos Juanes que bloquean la rehabilitación