01 de octubre de 2018
01.10.2018

Gastronomia medieval en el 9 d'Octubre de Dénia

01.10.2018 | 18:02

L´Ajuntament de Dénia, des de la Delegació de Cultura, ha organitzat diferents activitats per a commemorar el 9 d´Octubre, Dia dels Valencians.

L´àrea d´Arqueologia i Museus, amb el suport de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha elaborat un programa en torn a la temàtica "Dénia. Descobrir Alfons V d´Aragó i Maria de Castella. Remembrança dels orígens de la Generalitat Valenciana".

La primera de les activitats tindrà lloc el dijous 4 d´octubre, en La Sala del Castell de Dénia, a partir de les 19 hores. El tema central d´esta jornada serà descobrir els orígens de la Generalitat Valenciana. Obrirà una conferència titulada "Remembrança del rei Alfons V d´Aragó i de Maria de Castella", que oferirà el catedràtic emèrit d´Història Medieval de la Universitat d´Alacant Josep Hinojosa Montalvo. Seguidament, el periodista i escriptor Alfons Llorenç i Gadea parlarà sobre el naixement de la Generalitat Valenciana. Per a acabar, els conferenciants, acompanyats pel regidor de Cultura, Rafa Carrió, debatran en taula redona sobre el tema "La Generalitat Valenciana. Passat, present i futur. L´Estatut d´Autonomia com espill".

A les 21.30 hores, la celebració de la naixença de la Generalitat es trasllada a la taula, concretament a l´hotel Nou Romà, on se servirà una degustació de tapes amb aires feudals i de fruits emblema de la Dénia medieval, amb vins del gust del comte de Dénia, Alfons d´Aragó i Foix, descendent de Jaume I. El menú inclou figatells de Beneixama, embotits del Marquesat de Villena (Montealegre del Castillo i Bonete), llonganissa, blanquets i guarras, pa fresat, panses i cafè amb sucre de canya. Per a més informació i inscripcions, cal adreçar-se al Museu Etnològic, telèfon 96 642 02 60.

La programació continua el dissabte 6 d´octubre, amb una visita guiada al castell de Rebollet (Font d´en Carròs, la Safor), dissenyada per Josep Antoni Gisbert, arqueòleg municipal de Dénia. El dia 7 d´octubre, s´ha programat una visita al castell de Bairén (Gandia, la Safor), amb guió també a cura de Gisbert.

El dilluns dia 8, de 10.30 a 13 hores, s´oferta una visita guiada al castell de Dénia per a conèixer la fortalesa. I el dimarts 9 d´octubre, la programació torna al castell de Dénia, esta vegada per a conèixer la Vila de Dénia i l´església de la Vila. Ambos dies, el punt de trobada dels participants serà el Portal de la Vila.

Per a participar en les visites cal fer una inscripció prèvia telefonant al Museu Etnològic.

La programació del 9 d´Octubre a Dénia es completa amb unes altres activitats, organitzades des de l´àrea de Promoció Cultural.

El dilluns 8 d´octubre, a les 20.30 hores, a l´auditori Centre Social, es presentarà el disc Així d´Ina Martí, amb la participació de Paco Muñoz. Martí cantarà poemes de Vicent Andrés Estellés, Voro Ortells, María Josep Escrivà, Luis Cernuda, Vicente Alexandre i Miguel Hernández. L´entrada és lliure fins a cobrir l´aforament del local.

El 9 d´octubre, Dia dels Valencians, a les 11.30 hores, començarà la cercavila de Dianium Dansa amb els gegants Tirant i Carmesina i lectura de passatges del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell per part del públic assistent. La cercavila eixirà de la glorieta del País Valencià i recorrerà el carrer de Diana i el passeig del Saladar fins arribar a la plaça de Jaume I.

A les 12.15 hores, al segon tram del carrer del Marqués de Campo, se celebrarà el tradicional concert de l´Agrupació Artística Musical de Dénia.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Lo último Lo más leído