Parcent, «el paradís entre muntanyes» descrit per Gabriel Miró en la seua obra Del Vivir, ofereix un conjunt cultural i paisatgístic de gran valor i singular a de la Marina Alta.

El final de l’estiu representa l’ocasió perfecta per a visitar aquest municipi i conèixer la seua gastronomia, així com alguns dels seus indrets visitables.

I és que, Parcent es troba dalt d’un tossalet a 295 metres d’altura. La seua llarga història morisca li dóna una fesomia molt especial, al centre de la Vall de Pop, travessat pel riu Gorgos. 

Tot això, als peus de la imponent Serra del Carrascar de Parcent i, a l’altra banda, la Serra del Seguili amb les seues pintures rupestres. 

Riquessa natural

A l’apartat mediambiental, destaquen importants figures de la Serra del Carrascar que, al terme municipal, arriben fins els 994 metres d’altitud.

Així, les seues formacions geològiques i forestals regalen una panoràmica única i espectacular. 

Una de les millors oportunitats per a gaudir d’aquest entorn és recórrer el sender circular PR-CV 158 «La Volta al Carrascal» o el pas del GR-330 pel conegut empedrat Camí de les Voltes —la pròxima rehabilitació es realitzarà en 2023—.

A més a més, la «Ruta de les Fonts» ofereix un recorregut per la Vall de Pop, on es poden recórrer els camps d’ametllers i oliveres i les diferents fonts del terme. 

Itineraris i rutes

A nivell patrimonial, destaquen les figures de la Casa de la Neu, localitzada en la mateixa Serra del Carracar, i les ja esmentades pintures rupestres de l’Abric del Seguili —Patrimoni Mundial de la Unesco— en la Serra del Seguili. 

També és important remarcar el conjunt de patrimoni de pedra en sec en forma de marges, casetes, corrals, pous i aljubs, camins, etc.

En aquest sentit, les rutes han estat acondicionades i treballades amb molt d’esforç durant els darrers anys, recuperant trams oblidats.

La pujada a la Casa de la Neu és una variant al sender circular PR-CV 158, tenint com a inici i final la plaça del Poble de Parcent. 

El Pou de la Neu es troba en la mateixa Serra del Carracar i es va construïr a l’any 1755. A. Parcent

Després d’eixir del poble, es creua la CV-715 i, pel barranc de la Foia, comença la pujada per unes pinades amb marges de pedra seca i restes de corrals.

En continuar el sender, el paisatge permet observar el Pou de la Neu i la caseta dels nevaters, construïdes a l’any 1755 i convertides, ara, en testimonis del comerç de la neu en l’era preindustrial.

L’ascens regala unes vistes fantàstiques vistes panoràmiques de la Costa Blanca, així com de la gran majoria de serralades de les comarques pròximes com són Aitana, Puigcampana, Bèrnia, Benicadell, Mariola o el Montcabrer, entre altres. 

Pel que fa al Camí de les Voltes —amb molts trams empedrats—, la pendent és més acusada. Després de passar pel costat del Pou del Coll de Rates, el municipi reo als excursionistes, que poden gaudir de la seua gastronomia amb paelles, arròs al forn o fideuà.

Una grata sorpresa aquesta ruta, amb trams purs de muntanya, paisatges agrícoles i zones amb diferent vegetació. 

La Ruta del Seguili és un sender de petit recorregut que baixa des de Parcent fins el Camí Fondo, antiga via pecuària, i el riu Gorgos.

El paisatge agrícola amb ametllers, oliveres i taronjers no decebrà cap visitant, com tampoc ho farà l’antic molí hidráulic de Primo o les primeres foies de garroferes en què la pedra en sec és la protagonista.

L’ascens pel Seguili per l’antic camí d’arriers, que comunicava totes les foies conreades en aquest entorn, condueix a la tanca de les pintures rupestres.