Els passats 22 i 23 d’octubre ha tingut lloc a la Vall de Gallinera les III Jornades de la Repoblació Mallorquina al sud valencià amb un èxit de participació.

Aquestes jornades organitzades per l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, el Centre de la Repoblació Mallorquina i la Unió Cultural d’Amigues i Amics de la Vall de Gallinera, i amb el suport del CEFIRE han estat les III en la història de les comarques centrals, sent les primeres a Tàrbena (1997) i Xaló (1998).

Aquestes jornades han estat gràcies a les col·laboracions del Consell Valencià de Cultura, Universitat d’Alacant, Ajuntament de Gandia, Fundació Baleària i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil - Albert de la Diputació d’Alacant.

Han comptat amb les intervencions de: Santiago La Parra, Vicent Puig, Jaume Corbera , Rafael Soler, Vicent Morera, Antoni Mas, Joan Bell-lloc, Josep Mas, Antoni Domingo , Pere Sales, Joan Lluís Monjo, Jaume Noguera, Isaac Donoso, Tomàs Vibot i Bàrbara Duran.

En aquestes III Jornades del Repoblament Mallorquí al sud Valencià, han aportat un intercanvi de investigadors i investigadores mallorquines i valencianes, seguint la mateixa estructura vertebradora des de l’inici de les jornades i s’han incorporat nous elements de interdisciplinarietat com són la musicología, les llegendes, així com dades sobre la presència balear en el Camp de Túria.

Com a cloenda dels actes d’aquestes III Jornades es realitzà l’agermanament entre els municipis de la Vall de Gallinera i Puigpunyent (Mallorca), aprofitant l’avinentesa del 412é aniversari de l’arribada de les primeres famílies mallorquines a la Vall de Gallinera (octubre de 1610), concretament a Benissili, quan era territori de la Baronia d’Alcalà, senyoriu dels Català de Valleriola.