L'estreta relació entre el paisatge de la seda i la costa eriçada de torres de guaita: una exposició en Dénia ho revela
L’exposició ‘De temor y seda’ mostra al Museu de la Mar la història de les talaies que jalonen la costa valenciana des del segle XVI

La visita que ha guiat el comissari de la mostra, el catedràtic Luis Arciniega / Levante-EMV
El pacífic paisatge de la seda, de les moreres i de les laborioses moreries (els barris on al principi es fabricava la seda) té una relació molt estreta amb el litoral valencià eriçat de torres de guaita.
Des de hui i fins al 6 d’octubre es pot visitar al Museu de la Mar de Dénia l’exposició “De temor i seda. Les talaies de la costa”, una mostra “que abasta un tema no massa conegut del gran públic com ara el bastiment, a partir del segle XVI, d’un sistema de defensa coordinat derivat del temor davant la pirateria barbaresca que assotava les nostres costes i que va ser finançat mitjançant un impost especial sobre la seda”, decretat per les Corts valencianes en 1547, ha explicat hui en l’obertura de l’exposició la cap de l’Àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia, Massu Sentí. A més, ha afegit, exhibeix materials cartogràfics i planimètrics inèdits.

El plànol de les torres de guaita de la Marina Alta / Levante-EMV
“De temor i seda” ens mostra les torres de vigilància que jalonen els 500 quilòmetres d’accidentada costa valenciana plena de cales, badies, illots, platges i penya-segats, que determinaren les característiques del sistema defensiu, amb una alternança de torres i fortins, complementada per la guaita constant de viles i ciutats costaneres.
L’exposició naix amb “el desig de mostrar que este sistema defensiu traçat al llarg de la costa del Regne de València, elements aïllats, humils, però amb un enorme valor, constitueix un dels trets d’identitat més importants de l’actual Comunitat Valenciana”, ha afirmat el comissari de la mostra, Luis Arciniega, director de la càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, especialitzada en la Història de l’Obra Pública.
L'impost sobre la seda
“Si bé el temor a pirates i corsaris nord-africans era comú en tota la Mediterrània, la solució que es va donar al Regne de València si va ser singular, per quan es va costejar amb l’impost sobre la seda”, ha assenyalat Arciniega. Una altra peculiaritat d’estes terres fou la presència d’una gran quantitat de població morisca, “que va engrandir este temor”.
L’exposició, no obstant el rigor científic i multidisciplinari que la sustenta, adopta formes didàctiques mitjançant un enfocament gràfic que empra també l’ús de l’audiovisual. Els textos que acompanyen els elements gràfics estan escrits en tres llengües –valencià, castellà i anglés- la qual cosa fa esta mostra “especialment atractiva per al públic autòcton i visitant”, ha destacat Massu Sentí.
- Detectan en les Marines de Dénia a okupas organizados que invaden viviendas y venden las llaves
- Presunto acoso en l'Escoleta de Dénia: “La situación es insoportable; estábamos al límite y hemos roto a llorar ante los niños
- Un ciclista muere y su hijo de 14 años está herido tras ser arrollados por un coche en Calp
- Con la puerta en las narices: las playas de Moraira 'echan' a las caravanas
- Construyen un peculiar chalé de lujo en lo más alto del acantilado de la cala del Baladrar de Benissa
- La «calderilla» que ocultaba en un chalé de Dénia el exjefe de la UDEF en Madrid
- La víctima del accidente ciclista de Calp era un guipuzcoano que pasaba la Semana Santa en la zona
- Cuando la Cova Tallada es una trampa: el oleaje atrapa dos jóvenes en la gruta costera de Xàbia