Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Accident mortal al Port

Un nou accident en el dipòsit de nòduls de la companyia minera de Sierra Menera posava en evidència les condicions laborals dels treballadors d'aquell temps

Accident mortal al Port

El final de novembre a la comarca era el preàmbul de les festes nadalenques que s'iniciaven a partir de la data de la Puríssima.

Mentrimentres Albalat dels Tarongers festejava l'arribada d'un mestre que havia potenciat l'ensenyament entre la població. Segons descriu el corresponsal, des del moment que marxà Joaquín Michavila la preocupació per la docència era molt poca. Comentava que «hasta el punto de que la mitad de los concejales no saben leer ni escribir»" I si així era: «Como han de administrar bien a pesar de su reconocida honradez?».

El nou docent era Virgilio Molina. En poc de temps disciplinà l'alumnat. Va fer-los avançar en molts coneixements. Fins i tot va aconseguir un canvi en la manera de vestir. La transformació fou tan important que en la classe nocturna, on assistien més de 50 persones, es van acabar els escàndols que ocorrien a l'eixida. El periodista destacava que va tindre la col·laboració en el seu quefer del secretari Pedro Prats Mateu, qui era mestre superior, i del capellà Amadeo Nuñez.

Al Port de Sagunt va aparéixer novament la desgràcia. En la matinada del 25 de novembre l'obrer de la companyia Sierra Menera Vicente de los Santos Alpuente, quan treballava en el dipòsit de nòduls, va caure pel buit de l'ascensor des d'uns 13 metres d'altura. Morí als pocs moments. El jutge de Sagunt Antonio Aguilar i el secretari Eduardo Gómez van ser els encarregats de la instrucció de les diligències. El treballador tenia 32 anys i estava casat.

Pilota a Faura

A Faura, ja es vivia l'ambient festiu de la fira. El diumenge 29 de novembre s'hi va fer una gran partida de pilota valenciana. Van jugar Martinet el de Moncofa, el Surdet de Pésol i l'Estanqueret de Faura contra Camarelles (B.), Condomina (S.) i Felipe El Roberet de Faura. El corresponsal escrivia que «tal es la fama de los mencionados jugadores, que sólo su anuncio ha causado gran revuelo en estos pueblos de los Valles».

Eixe mateix dia es va inaugurar la temporada de teatre del Círculo Legitimista. S'anunciava que es representarien les obres La Tomasa, La Tea de la discordia i El femater de la casa. També s'avançava que es trobaven assajant les sarsueles Los Aparecidos i Altar y patria.

Així acabava el mes de novembre. De seguida va arribar el dia de la Puríssima. Es va celebrar amb gran solemnitat a Sagunt i Estivella, entre altres poblacions. A Benifairó s'alegraven de les activitats del mestre Francisco Fuertes. Però eixes i unes altres notícies formaran part del següent De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats