Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El carreró de Santa Anna

Aquest atzucat amb eixida a la plaça d' Espanya alberga un retaule i és molt emblemàtica a Quartell

El carreró de Santa Anna

El carreró de Santa Anna de Quartell és un atzucac que només té l´eixida a la plaça d´Espanya, i compta amb una dotzena de cases. És un carrer molt emblemàtic, on no passen els cotxes, encara que, antigament, sí que passaven els carros amb cavalls, per tal d´entrar en les cases i portar els productes de l´horta.

Hi ha, a més, una casa amb dos corrals, i al fons del carrer s´alberga un retaule dedicat a la patrona santa Anna, que, en aplegar la nit, s´il.lumina amb un fanalet.

Any rere any, al voltant del dia 26 de juliol, se celebra la processó de la patrona. Quasi en acabar la dita processó, en arrivar la imatge de santa Anna al seu carreró, es detén el seguici processonal; els portadors traslladen la imatge al seu carreró, acompanyada pel clericat. Hi ha uns minuts de silenci. La patrona es situa baix el seu retaule, i comença l´eixida.

Quan la patrona surt del carreró, la banda de música interpreta la Marxa Reial i els feligresos comencen a aplaudir amb emoció, mentre sonen les campanes; es reprén la processó que, finalment, acaba en el temple parroquial, amb els cants del gojos a la patrona.

Tradicionalment, este carreró, com si fóra un amagatall, acollia els xiquets, quan volien jugar a amagar-se dels seus amics, i antigament,alguns veïns podien eixir, a l´estiu, a sopar a la fresca.

L´ estretor del carreró permet escoltar moltes converses dels veïns, els seus clams, la seua parla autòctona, els tòpics familiars, els crits dels xiquets, algunes cançons de mare o d´alguna fàmula que neteja el picaporta de casa.

Este carreró té una casa rural, on es poden albergar els visitanst i els forasters que volen conèixer Quartell, i , per exemple, passen uns dies d´estiu amb tranquilitat i sense suportar el trànsit de vehicles. Un indret digne de vore´s, molt curiós, que arreplega la nostàlgia d´un poble xicotet que vol perviure sense oblidar l´estil de vida dels seus avantpassats.

Compartir el artículo

stats