Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sense cremà en Sant Josep

Estivella i Sagunt celebraren la festa del Tradicionalisme Exercicis espirituals a Sagunt

Març començà amb bones notícies. Es va publicar el decret de convocatòria de projectes per al ferrocarril directe amb Madrid. Els diputats provincials es reuniren per estudiar la llei, la qual cosa els va semblar correcta. Precisament eixe mes es va renovar la Diputació Provincial amb un triomf de la coalició monàrquica. Però entre les notícies més tristes va destacar les pluges torrencials que caigueren a València per falles. Molts dels 40 monuments plantats al Cap i Casal no pogueren cremar el divendres 19 de març i endarreriren l'acte al diumenge següent. A la nostra comarca les falles encara no ocupaven els carrers.

El divendres 12 de març començaren a l'església de Santa Maria uns exercicis espirituals que foren seguits per una destacada part de la població. L'orador fou el pare Dionisio Boix del convent de Sant Esperit. A les cinc del matí es va fer la missa amb sermó. A les onze foren els exercicis per als infants i a huit de la vesprada s'oficiaren el rosari i el sermó. Dissabte fou el festival infantil i més d'un centenar de xiquets i xiquetes s'acostaren «a recibir el Pan de los Ángeles». Diumenge acabaren els actes «acercándose a la Sagrada Mesa tan gran contingente de fieles, como nunca se ha visto en ésta». A la vesprada, després del Via-Crucis, el religiós de Sant Esperit va donar la benedicció papal.

El 14 de març també van celebrar els tradicionalistes la festa dedicada als Màrtirs de la Tradició. A les set i mitja realitzaren la missa de comunió. Hi cantaren Francisco Monreal, Rafael Pérez i Joaquín Sánchez. Tots tres foren acompanyats a l'orgue per Jaime Monreal. A les huit i mitja de la nit als salons del Círculo Legitimista convocaren una sessió literario-musical «viéndose muy concurrida». A més «el local estaba espléndidamente iluminado».

A Estivella el mateix dia els carlistes dedicaren una missa a les set i mitja del matí. Fou oficiada pel rector Manuel Gimeno. En la comunió cantaren els germans Elias, José i Francisco Gamón. José Gamón Alabadí fou un destacat artesà que va construir importants peces de fusta per a l'església i per altres temples de la comarca. Estigueren acompanyats de Vicente Ferrer i Vicente Ros. De vesprada es van reunir els partidaris de la causa legitimista. Mauricio Hernández pronuncià un «elocuente discurso» i es canta «el Himno a Don Jaime».

Onomàstiques

El 19 de març va festejar l'alcalde de Sagunt José Peris Escamilla l'onomàstica. «A sus íntimos les ha obsequiado con un banquete». L'acte va estar organitzat per la muller Cándida Monreal. La filla de curta edat Amparito Peris li va obsequiar amb un discurset. Hi estigueren presents personalitats com Julio Monreal o Antonio Escamilla. Eixe dia també era la celebració del sant del corresponsal del Diario de Valencia José Badenas Alegre. La filla Remedios li preparà una festa. Van assistir Antonio Capella, Manuel i Vicente Capella i José Viñals o Miguel Terses, per esmentar-ne alguns.

El més va continuar amb la celebració de la Setmana Santa i l'acabament de l'escala d'entrada a l'ermita de la Sang. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats