Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Adéu a una figura de la pilota

En els anys cinquanta i seixanta, Joan es feu jugador i molt prompte ja alternava amb els millors d'aquell temps

La mort de Joan Alfonso El Zurdo, una vella glòria nascut a Quart de les Valls, ha posat de dol estos dies la pilota en la comarca. Sabiem que portava prou de temps malalt i encara que el desenllaç era esperat, no per això és menys dolgut i ens ha deixat molt apesarats als que l'apreciavem.

Joan El Zurdo formava part d'una generació de grans jugadors aficionats, que destacaren a Quart de les Valls en l'època daurada de la pilota en un poble que en aquells temps era el lloc de concentració dels millors de la comarca. Anys cinquanta i seixanta del segle passat, quan Joan es feu jugador i molt prompte ja alternava amb els millors d'aquell temps, com ara El Pedrós, Tàpia, Miguel El Somatró, Blai El Naquerano, El Soi, El Malcriat, Paco El Ferrer, Soriano i molts altres.

Recorde aquells desafius entre els jugadors de Quart i Faura, en els que estaven els més veterans i els més jovens como El Zurdo i Soriano. Aquelles partides no es poden esborrar de la memòria dels aficionats, entre els que un xavalet com jo, em posava sota la corda.

Després, quan va reviscolar la pilota a Les Valls, després d'un parèntesi sense jugar, ell també formava part de l'equip de Quart, junt al Somatró, Voro i Ramirez i el seu nom sempre quedarà vinculat a l'història de la pilota a Quart de les Valls, com el de son pare, Joan Alfonso Inglada, al que li pertanyia el malnom de El Zurdo, qui fou el millor jugador del seu temps i un del famós trio, El Zurdo, Pelegrí i Marino, que es van enfrontar al llegendari Xiquet de Llanera en els anys de la guerra, quan Llanera estava en un destacament d'intendència ubicat a l'ermita del Crist.

Molts anys de partides i desafius, en els que Joan El Zurdo triomfava o perdia, però tenia un lloc entre els millors. I per això en 2013 va rebre un homenatge, junt a d'altres velles glòries, amb motiu de la final del Trofeo El Corte Inglés de galotxa a Quart. Mala sort que ara no haja pogut sobreviure al desafiu de la malaltia que se l'endut per a sempre. Descanse en pau.

Compartir el artículo

stats