Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tiroteig mortal a Torres Torres i incendi a Sagunt

Una polèmica amb les ajudes als repatriats que cobrà l'Ajuntament va esclatar a Gilet Ferit al llavaner de Quartell

Vista de Sagunt des del castell a principis del segle XX. levante-emv

La societat valenciana es mostrava preocupada el mes d'agost pels nombrosos veremadors que marxaren a França. Es temia que no hi haguera bracers per a arreplegar la collita d'arròs. No obstant això, el problema amb la vinya francesa va fer que tornaren molts treballadors del camp i que la collita arrossera fóra abundant encara que la majoritària classe Benlloch, deia la premsa, estava degenerant.

A la comarca va tindre ressò l'ajust de comptes succeït a Torres Torres el 6 d'agost, El llaurador Benjamín Villar Melchor de 32 anys va disparar el seu germà polític José Ballester Mestre de 53 anys per un compte pendent. L'agredit va resultar mort. L'autor dels fets es presentà a l'alcaldia.

Al terme de Sagunt es va provocar un incendi. Es cremaren 20 pins amb fusta aprofitable. S'ignorava qui havia estat l'autor del foc.

A Gilet novament va esclatar la polèmica. El veí Juan Anton publicà un article on denunciava les ajudes als repatriats que cobrà l'Ajuntament. Explicava que en el repartiment realitzat per Capitania General li'n va correspondre a Gilet 77,50 pessetes. El secretari es va encarregar d'arreplegar i justificar els diners. Però en passar un temps sense fer-ho, des de València enviaren un avís al consistori perquè no havia estat justificada l'ajuda rebuda.

Firma de l'alcalde falsificada

La carta la va llegir l'alcalde, ja que el secretari era de cacera a Aragó. Este envià una persona a València. Va comprovar que la firma de l'alcalde havia estat falsificada i que els diners els havia cobrat el secretari. L'alcalde es va posar en comunicació amb ell «el cual, después de enrerado, se quedó tan fresco». Com que les ajudes no aparegueren, se li va demanar al carnisser José Maria Aznar un avanç de 100 pta. del concert de la carn. L'articulista de Gilet concloïa la seua denúncia dient que «lo que debe hacer el señor alcalde es no volver por el Ayuntamiento pues es la perdición más grande que al pueblo se le puede presentar».

El mes va acabar amb un esdeveniment ocorregut al llavaner de Quartell. La premsa esmentava que després de berenar uns individus en aquell lloc se'ls va ocórrer fer «ejercícios gimnásticos» en plena digestió. En fer-los Vicente Monferrer Garcés va caure a la bassa i es va fer una ferida greu en la cuixa esquerra.

Setembre va començar amb la notícia de la inauguració de les escoles de Canet d'En Berenguer i la celebració de les seues festes. Però eixe i uns altres titulars formaran part del pròxim De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats