10 de septiembre de 2016
10.09.2016
OPINIÓN

Agenda Valenciana

09.09.2016 | 23:30

El líder de Compromís, Joan Baldoví, és el polític millor valorat segons el baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) de juliol publicat aquest dilluns. En concret, Baldoví ha obtingut una valoració mitjana de 4,96 punts, per damunt d'altres dirigents com ara Xavier Doménech, portaveu d'En Comú Podem (4,87 punts), i del coordinador general d'IU, Alberto Garzón, (4,55 punts), que se situa en tercer lloc.

Baldoví és d'eixes persones que cauen bé. Al 2011 quan va vindre a Sagunt en la campanya electoral va explicar molt bé allò de que erem els valencians i valencianes, i ho explicà de la següent manera (ho explique en versió lliure), digué una cosa així que juntament amb el torró, a les taules dels valencians no pot faltar en el tradicional dinar de Nadal el putxero, la pilota de Nadal i els dolços pastissos de moniato.

Tal vegada per la necessitat de calfar l'estómac en les fredes jornades d'hivern, els valencians i valencianes som fidels a l'olla com el plat fort del Dia de Nadal o de qualsevol dissabte. Per a elaborar-lo no es necessiten matèries primeres cares ni difícils de trobar. El porc, el corder i la gallina són la base del brou, acompanyades de carlota, naps, xirivia, creïlles i el llegum estrella d'aquest plat: els cigrons, que cal deixar a remulla la nit anterior, tota una litúrgia.

Després d'acabar amb el primer plat de sopa calenta, els comensals esperen sempre la tradicional pilota. Aquesta encertada mescla de carn de corder i porc forma part obligatòria de l'olla, a la qual no solament afegeix la seua substància, sinó que es converteix en un esdeveniment culinari independent i benvolgut per si mateix.

Les saboroses pilotes es formen amb pa mullat en aigua, ous, pinyons i ralladura de llimó. Perquè isquen fines i esponjoses, la mescla ha de tenir només la duresa justa, amb un últim secret: cal embolicar les pilotes abans de ficar-les en l'olla amb una fulla de col (encara que aquest últim secret depén de la zona del País Valencià on es cuine el putxero!!).

Quan els valencians i les valencianes fem putxero, sempre ens passem de quantitat d'ingredients i sempre sobra un munt, però mai ens sap greu fer-ho, doncs mai sobra res. Sabem que amb les sobres sempre fem saborosos plats que ens agraden tant com el mateix putxero: mandonguilles de putxero, arròs al forn de sobres, arròs caldós o fideus amb el brou, etc. Mai acaba sobrant res. La base del putxero valencià sempre és la mateixa, però en les diferents comarques s'afegeixen o canvien alguns ingredients, però sempre tenen una cosa en comú: estan fantàstics tots ells, i el resultat sempre és magistral.

Doncs això, els valencians i valencianes, la gent de Compromís, aprofitem tot per tal de poder aportar el nostre granet d'arena a la nostra benvolguda terra. Per això, Compromís al Congrés dels Diputats, amb Joan, Marta, Enric, Ignasi, van presentar, el dimarts passat, un acord de mínims on l'objectiu principal era marcar-li els temps al Partit Socialista i a Podemos i condicionar el debat públic ja que demanem un govern de canvi, plural i respectuós amb el País Valencià. Tot i que la major part de les 31 propostes eren d'àmbit estatal, en la reunió prèvia a la roda de premsa vam acordar que el vot favorable de Compromís al Congrés estaria condicionat a que es negociara i s'acceptara un altre document en propostes estrictament valencianes.

Les principals línies de l'agenda valenciana són aconseguir un finançament just per al País Valencià que garantisca el benestar de les valencianes i els valencians i diferents mesures per potenciar la descentralització de l'estat i el respecte als territoris. Els objectius son clars: que no hi hagen terceres eleccions i aconseguir un govern de canvi que garantisca l'agenda valenciana.

Necessitem que el País Valencià, Comunitat Valenciana, Regne de Valencia, Antic Regne de Valencia o com vullgau dir-li siga prioritari en l'agenda i no com diu Rajoy: «Había otras prioridades antes que la financiación a la Comunidad Valenciana».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook