El mes de desembre era moment de celebracions. En aquell final de 1916 l'oratge va preocupar pel creixement de Xúquer i les inundacions a la Ribera. La situació del Palància, al seu pas pel Camp de Morvedre, fou més calmada. A la ciutat de València l'arquitecte saguntí Francisco Mora va acabar el mercat de Colom, inaugurat el 24 de desembre. La premsa madrilenya es feia ressò de la futura creació dels Alts Forns a Sagunt. A la comarca no va tocar la loteria de nadal ni tampoc a la resta del territori valencià. Els últims dies de l'any acabaren amb temperatures agradables.

L'esdeveniment polític més destacat fou la tradicional processó cívica, la qual se celebrà el 24 de desembre per a recordar els màrtirs saguntins de Betxí. Des de València va eixir una expedició en l'exprés de les 9.42, presidida pel catedràtic Merino Conde i el mestre laic de l'escola Siglo XX del Cabanyal Eduardo Guillar Clarí. A les 10.30 hores es van concentrar els nombrosos assistents a la plaça del cronista Chabret. En el seguici destacava la presidència de l'alcalde José Pitarch i del secretari Celestino Moro. Estaven acompanyats pels regidors republicans Chabret i Casanova i els liberals García i Aleixandre. Els macers, vestits de dol, acompanyaven la Senyera de Sagunt. Iniciaven la marxa els alumnes de l'escola laica de Pedro García. Darrere estaven: els republicans d'Algímia d'Alfara, Quartell i Faura; Sociedad Vitivinícola; Sociedad Agrícola; Sociedad de Labradores, Juventud Unión Republicana, Centre Republicano i Sociedad de Artesanos. Quatre bandes de música acompanyaven l'acte. Interpretaren marxes fúnebres i al final tocaren l'himne de Riego i la Marsellesa. En arribar novament a la plaça, es van fer els discursos. Parlaren l'alcalde, el regidor Chabret i el mestre Ricardo Llobregat. Este últim va demanar la construcció d'un mausoleu amb les cendres dels màrtirs per a situar-lo prop de la plaça. A l'acte no va assistir el cap dels republicans de Sagunt, Fausto Caruana, perquè s'havia fracturat una cama. No obstant això, en acabar, els seus seguidors, amb músiques i banderes, es desplaçaren fins a sa casa.

De vesprada, les juventuts republicanes del municipi, presidides per Vicente Blasco, organitzaren un míting al «Teatro Verano». L'acompanyaren Antonio Sancho, Francisco Estrada, Antonio Escrig, Ramón Masiá, Miguel Huerta, José Alandi (secretari dels republicans) i Andrés García (president de l'Escola Laica de Sagunt). Hi van intervindre el catedràtic Antonio Merino i el mestre Eduardo Guillar.

El 25 de desembre es va iniciar la representació del Betlem en el «lindo teatrito del Centro Católico» dirigit pel capellà José Lerma. Participaren els xiquets: Francisco Peris, Manuel Claramunt, Francisco Vilaplana i Manuel Perales. Les xiquetes eren: Tonica Chabret, Conchita Zahonero, Natividad Masiá, Julia Llopis, María Peris, Vicenta Ripolles i Matilde Peña. Després representaren "Choza y Palacio" i ballaren els germans Ripoll, dirigits per Ricardo Ripollés. A la part musical estava Asunción Cuesta. Les funcions es repetiren els diumenges i dies festius fins al dia de Reis. També aquelles festes el Círculo Tradicionalista representà el Betlem i la «La venida del Mesias». Així va acabar l'any 1916. Fa 100 anys. Arribat al mes de desembre, sols resta felicitar els lectors i desitjar-los bon nadal i bon any nou.«De Cent en cent» tornarà amb l'arribada del centenari de 1917.