Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'estiu de 1918 en la comarca

Festa dels Àngels a Sant Esperit Les festes de Petrés amb la visita del torero Miguel Martí «Petreño» Accident mortal en la siderúrgica

Vista general del Castell de Sagunt a principis del segle xx. (K.Hiellscher)

El mes de juliol va ser el moment del naixement de l'organisme « Fomento Industrial y Mercantil del Reino de Valencia». Esta entitat pretenia organitzar els industrials valencians i sens dubte el seu naixement es va rebre amb optimisme en la comarca. També es va acollir de manera positiva la convocatòria d'una assemblea agrícola-comercial per part de la Diputació de València.

Mentrimentres la premsa va arreplegar que aquells dies es va renovar la junta de la confraria de la Puríssima Sang. Cada quatre anys s'elegia una nova directiva presidida pel rector de Santa Maria, en este cas per Juan Bautista Vidal Climent. El 29 de juliol, a les quatre de la vesprada, es va fer la reunió en l'ermita. Les persones elegides foren: José Badenas Alegre i Francisco Capella Maties com a president i vicepresident respectivament. Altres càrrecs triats van ser: Francisco Ariño Arnau de dipositari, Francisco González López de secretari i de Antonio Monzó Lluesma de vicesecretari. Van ser nomenats com a vocals: Antonio Gil Monzó, Pascual Graullera Villar, Enrique Rubio Gallur i José Sancho Mas. Tots en prengueren possessió el diumenge següent, 4 d'agost.

Eixe mateix dia en el convent de Sant Esperit es va celebrar la festivitat de Nostra Senyora dels Àngels. A les 9.30 hores es va fer la missa solemne cantada per la comunitat i acompanyada per un organista. Va oficiar el vicari Francisco Lliteras amb el diaca José Andrés i el subdiaca José Gomis. El sermó fou predicat pel pare Saball. Hi hagué una nombrosa representació vinguda de la comarca i d'algunes pobles de l'Horta Nord. Hi assistiren de: Puçol, Pobla de Farnals, Massalfassar, el Puig de Santa Maria, Museros, Meliana, Foios, Albalat dels Sorells, Albalat dels Tarongers, Segart, Estivella, Gilet, Algímia d'Alfara i Torres Torres.

Altres festes destacades per la premsa d'aquell mes foren les de Petrés. El divendres 9 d'agost es va celebrar la festa del Salvador amb volteig i diverses traques. Va predicar el pare Estanislao Barber i la part musical va realitzar-la Evelio Valero. A poqueta nit va arribar la banda municipal de Quartell. Esta va tocar en la processó i també va realitzar una serenata. Segons el corresponsal Juan Bautista Renau, s'escoltaren peces «hermosísimas y muy bien matizadas, cosa no muy general en musicas pueblerinas ». L'11 d'agost va ser el dia dedicat a la patrona, la Puríssima Concepció. La celebració fou presidida pel rector Victoriano Andrés. Van assistir tots els regidors de l'Ajuntament als actes religiosos. Fins al dia la festa de l'Assumpció s'hi van organitzar corregudes de vaquetes. Tal com esmenta el diari, va acudir a la població eixos dies el veí i destacat torero Miguel Martí « Petreño» amb el seu germà. També hi va estar el jutge d'instrucció de Sagunt Manuel Pallardó.

La notícia tràgica fou l'accident mortal de l'obrer de la Compañía Siderúrgica del Mediterraneo Vicente Bodí Cerdà. Tenia 16 anys. Va caure d'una altura de 17 metres.

L'estiu va estar present fins a setembre, moment en el qual va tornar a la normalitat la vida laboral. Precisament en eixe mes tornarà la secció a contar tot allò que fou notícia en la comarca el 1918. Bon estiu.

Compartir el artículo

stats