Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sant Roc i altres festes de Estivella

Fa 225 anys que s'inicià la celebració de la Festa de la Creu del Garbí

Estampa de l'arxiu de F. González levante-emv

L'arribada de la festa de Sant Roc el 16 d'agost suposava la vinguda a Beselga de veïns i veïnes de la comarca en romeria. Com deia la crònica de la premsa del 1916 "en el dia señalado para la celebración de la fiesta afluyen a Beselga centenares de familias no solo del pueblo de Estivella sino tambien de los de Albalat dels Tarongers, Torres-Torres, Algímia, Serra, Gilet, Segart, etc., etc formando alegres comitivas; unos ocupando carros, otros montados, y los más á pie, dando al camino y senderos una extraordinaria animación solo vista una vez al año: el dia que nos ocupa". Hi han passat molts anys, però aquell poblat continua com a escenari d'una festa que ha quedat en forma de tradició per a estivellencs i estivellenques. Ara ho és com una relíquia del temps. Malauradament s'han perdut, en part, les pinzellades històriques d'alguns dels esdeveniments que marcaren la seua evolució. Eixe és el cas del centenari que se celebra enguany i que, amb uns altres aniversaris festius del municipi, mereixen ser reconeguts en forma de xicoteta reflexió.

El 2018 suposa el 225 aniversari des que s'inicià la celebració de la festa de la Creu del Garbí el quart diumenge d'octubre el 1813. Els primers anys ho feia al voltant de Sant Josep, per ser eixe dia de 1787 quan va ser erigida a la muntanya. Curiosament també fa 40 anys, el 1978, quan per última vegada es va fer en eixa data. Després vindria un referèndum i es va decidir passar-la al mes d'agost a partir del 1979. També fa 30 anys de l'última "plantà' d'una falla a l'antiga plaça de la Tenda Vella, actual d'Espanya. Fou el 5 d'agost, quan dins de la programació de la festa dels estiuejants, tragueren al carrer un cadafal.Va ser en el mateix lloc on el 1924 s'havia plantat la primera falla de la comarca.

Però realment l'aniversari que més desapercebut ha passat és el de la restauració de la imatge de Sant Roc el 1918. Sembla una anècdota però també una pista que permet entendre la intensitat d'una romeria. La dada es conserva gràcies a l'estampa de l'Arxiu Particular de Francisco González. En ell troben un ben conservat document amb la imatge de l'advocació. Darrere diu Recuerdo de la restauración de San Roque - Iglesia de Beselga (Estivella) - 16 de agosto de 1918 (sucesores de Badal, Val.). Eixes senzilles paraules donen peu a pensar en dos importants informacions. La primera és que recolza encara més la idea que la talla és del segle XIX, quan beselguers i beselguers abandonen l'antic poblat i marxen cap a Estivella. Ells foren els promotors de la festivitat. Si va ser necessari restaurar-la, és perquè eixa imatge seria de la centúria anterior. La segona dada és que s'esmenta l'església de Beselga i no es titula com a ermita. Cal no oblidar que el temple havia estat beneït el 12 de maig de 1674, un any abans de l'església d'Estivella. Allí va estar en peu fins que els anys 70 s'enderrocà per a construir l'actual ermita.

En definitiva, el 2018 és un any d'aniversaris festius a Estivella. Serà també recordat pel centenari de la restauració de la talla de Sant Roc. Tot un referent de la història d'una romeria comarcal que cal confiar continue per molts anys viva. Enguany una altra vegada eixirà d'Estivella, ara acompanyada de grans traques que ara se centralitzen en la plaça de la Constitució. Recorrerà carrers i serà acomiadat en les portes de les cases pels més majors. A l'eixida, novament unes senzilles paraules del cronista li diran adéu. Arribarà fins al seu poblat original acompanyat en el camí pel veïnat.

Un ric ritual que confiem que, quan passen de bell nou 100 anys, continue viu al Camp de Morvedre. Aprofite, doncs, este record per a apostar pel futur d'una festa perquè són les tradicions les que orienten als pobles a caminar units.

Compartir el artículo

stats