El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport presentarà l'any que ve davant el Comité d'Experts designat per la Comissió Europea el projecte de Sagunt per al Segell de Patrimoni Europeu. Per arribar a este estadi, hem hagut de passar per una sèrie de filtres, segons instruccions del mateix Ministeri, que van desembocar en la presentació pública, per part de l'alcalde Quico Fernández i jo mateix, com a assessor de Cultura i impulsor del projecte, davant el Consell Nacional del Patrimoni Històric, celebrat recentment a Elx.

Encara no tenim el Segell, no cal dir-ho, ens resta l'últim pas, però el fet d'haver presentat Sagunt davant els experts en patrimoni i els representants polítics de totes les autonomies espanyoles, és un esdeveniment històric „disculpen la immodèstia„ quant a la projecció exterior de la ciutat i el seu reconeixement públic. Més si tenim en compte l'atàvic ensopiment en el qual semblava instal·lada la ciutat des de fa dècades.

El projecte de Segell Europeu, més enllà de la seua lletra menuda, és el resultat del treball que portem a terme dins del procés de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat. Un procés de participació i consens, obert i dinàmic, de present i de futur, que vertebre un projecte de ciutat integrador, transversal, que ens apuge l'autoestima des de la convivència i la tolerància com una Civitas Amabilis. Esta idea, referendada en cada ocasió per unanimitat de tots els partits polítics en el ple municipal, haurà de ser una idea que ultrapasse legislatures i partits polítics per a obtindre tots els seus fruits.

Tan important és el camí com el resultat. I el resultat ja el podem palpar amb les mans: prompte podem integrar-nos en dos rutes del Consell d'Europa (estem en la dels Fenicis/Camí d'Anníbal i hem presentat candidatura a la Red de Juderías), estem en la Ruta Europea del Patrimoni Industrial (ERIH) i l'any que ve serem candidats al Segell de Patrimoni Europeu representant una proposta espanyola. I ja som Capital Valenciana de la Romanització i Capital Cultural Valenciana.

Sagunt és Europa perquè des del segle VI aC fins a l'actualitat ha sigut una ciutat oberta al mar i ha sigut, per tant, cruïlla de camins i intercanvi de civilitzacions a través del comerç, símbol de la constitució de la Unió Europea. Ha tingut un port iber/romà, un altre de medieval, i un altre, l'actual del Port de Sagunt, que s'ha convertit en un dels més importants d'Espanya del transport siderúrgic i de vehicles. Sagunt és Europa perquè ha sigut escenari d'esdeveniments essencials de la memòria europea, entre altres, l'inici de la Segona Guerra Púnica (219 aC) i la romanització de la península ibèrica.

Però el projecte que vam presentar a Elx, conseqüència en gran part del treball que ja s'està fent, és dinàmic, transversal (són activitats de diversos departaments municipals), participatiu (institucions, col·lectius ciutadans, empreses, centres educatius, associacions de veïns, etcètera), de gestió sostenible i amb especial atenció als joves, l'educació, la creativitat, l'accessibilitat, el multilingüisme i les desigualtats de gènere. És un projecte, per tant, que essencialment recull el dinamisme de la societat civil, les empreses i les institucions públiques.

En definitiva, Sagunt és Europa perquè, a pesar de totes les dificultats i els problemes que encara tenim per resoldre, no hem d'amagar res, és una ciutat culturalment viva, dinàmica, cosmopolita i participativa. El 2019 a Brussel·les es decidirà si som o no Segell de Patrimoni Europeu, però siga com siga és fonamental, des del meu punt de vista com a assessor de Cultura, mantindre esta flama, esta esperança, esta idea de consens, de generositat, més enllà de les visions de curt termini que tant ofeguen les possibilitats de futur.