Els pobles es mantenen vius quan descobrixen que tenen una història i assimilen que posseïxen una consciència pròpia. En eixe fet resulten importants les dates i els aniversaris. Si la cronologia d'algun esdeveniment es recupera, doncs, és perquè els habitants d'un poble creuen en ells mateixos. Miren el que foren i així amb més força continuen caminant.

La nostra comarca està marcada per esdeveniments que han format part de cada poble i que són festejats. Eixa realitat li dona vitalitat. En el cas d'Algar de Palància són recordats diversos fets i rememoren any darrere any diverses tradicions destacades, Des de la resta del Camp de Morvedre, tant des de les Valls com des de les Baronies, es contemplen de manera especial perquè Algar de Palància és una de les nostres entrades naturals. No oblidem que des dels seus carrers s'intuïx que ja hem entrat a la comarca.

Esta raó fa que els 800 anys de l'entrada dels mercedaris es veja de manera destacada per a la comarca i per al Grup de Cronistes i Investigadors/es del Camp de Morvedre i Almenara. Més enllà del valor religiós, suposà una forma de governar i de fer créixer al municipi al llarg de les centúries. Així que hui este grup, amb motiu de l'aniversari i de la reunió celebrada a la població, manifesta que:

L'entrada dels mercedaris a Algar de Palància ha marcat la història d'Algar de Palància i nosaltres reivindiquem eixa data per a col·laborar en la major recuperació de la història d'eixe poble perquè així fent-ho també recuperem una part del passat del Camp de Morvedre.

El patrimoni d'Algar de Palància és molt destacat, tant l'arxiu com els seus elements monumentals o tradicionals. Este grup de cronistes reivindica que es posen en valor i que especialment siga reconeguda en els organismes, i per la legislació patrimonial, la tradició dels «turquets» com a element que representa l'especial idiosincràsia del municipi i de la comarca.

Algar de Palància és un destacat referent comarcal que no es pot oblidar des de la resta de municipis de la comarca i des de les institucions.

A potenciar.

Les comunicacions, les relacions comercials i econòmiques o els interessos socials són alguns dels aspectes que s'han de potenciar perquè el poble no perda el seu referent natural Sagunt i forme part del que passa dia a dia en la comarca. Des del nostre grup demanem, per tant, que siguen superades totes les situacions adverses que fan que el municipi s'allunye de la comarca. Confiem que les nostres declaracions siguen escoltades per les autoritats i per la comarca. Amb eixa intenció fem públic este manifest i volem fer-ne particíps a tota la societat del Camp de Morvedre.