En l'últim Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat, Ester Alba, professora titular d'Història de l'Art de la Universitat de València i coordinadora de la Universitat d'Estiu de Sagunt, va presentar l'equip que forma part de la comissió d'experts que han iniciat els treballs de l'expedient de Patrimoni de la Humanitat de Sagunt. Este fet comporta un pas endavant molt important i significatiu que ha de portar, els pròxims anys, a presentar definitivament el treball davant la Unesco.

Paga la pena esmentar els membres, catedràtics/es, professors/es i tècnics, d'esta comissió: Ester Alba, Jorge Hermosilla, Carmen Aranegui, José Luis Jiménez, Josep Montesinos, Pau Rausell, Beatriz Santamarina, Ximo Revert i Luis Pablo Martínez, amb la inestimable col·laboració dels tècnics/ques de l'Ajuntament relacionats amb el patrimoni.

En una primera fase del projecte, hem treballat de valent per donar suport i dinamitzar els col·lectius locals relacionats amb el patrimoni i posar en marxa iniciatives noves per a estimular la participació en un projecte de futur i de cohesió com és el procés per a presentar una candidatura a patrimoni de la humanitat.

Vam començar amb les Converses a la Via del Pòrtic un cicle de conferències amb la clara intenció de dinamitzar el museu i alhora promoure un debat i un full de ruta per a iniciar el procés. La resposta va ser, afortunadament, aclaparadora i va demostrar que este és un projecte viu i amb moltes expectatives per part de la ciutadania. Després, vam posar en marxa el Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat, un òrgan de participació i assessorament essencial per a conduir el full de ruta.

Un dels punts de partida més rellevants va ser la declaració per part de les Corts Valencianes, sobre la base inicial d'una proposta de la diputada Teresa Garcia que va ser aprovada per unanimitat de tots els partits polítics, de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització. Vam comptar amb l'ajuda escenogràfica de Saguntum Civitas i després vam llançar amb este mateix col·lectiu el Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta.

Descobreix el teu patrimoni tenia com objectiu realitzar visites guiades gratuïtes, cada diumenge del mes de maig, per a donar a conéixer i gaudir de l'extens i divers patrimoni local. Potenciàrem els Ludi Saguntini oberts a la ciutadania i implicàrem al món literari valencià en el projecte amb l'antologia Entre la pedra i el ferro. Hem ajudat i col·laborat amb el Centre Arqueològic amb el cicle de conferències La ciutat ibèrica i amb el Col·lectiu pel Patrimoni amb Dibuixa el teu patrimoni.

Cal destacar també la jornada dedicada a La ciutat islàmica, en col·laboració amb el Centre Islàmic La Pau del Port de Sagunt. I com a Civitas Amabilis que som, segons la proposta de Capital Cultural Valenciana presentada pel regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, pròximament tindrem unes conferències dedicades a La ciutat jueva.

Enguany hem celebrat la segona edició de la Universitat d'Estiu Sagunt. Patrimoni de la Humanitat, organitzada per la Universitat de València amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació de València, dedicada a les rutes internacionals del Consell d'Europa en el desenvolupament de les quals Sagunt és una ciutat pionera. I el Consell del Patrimoni Històric de l'estat ha seleccionat la nostra proposta per a presentar-la a Brussel·les per a obtindre el Segell de Patrimoni Europeu.

Ara, a més d'assaonar definitivament els projectes de dinamització cultural, com hem assenyalat, hem iniciat la segona fase: la redacció tècnica de l'expedient que presentarem a Madrid, amb el necessari vistiplau de la Generalitat, i després, tant de bo, davant els organismes de la Unesco. La redacció de l'expedient a patrimoni mundial ja està en marxa.