El festival de teatre d'ombres Il·luminAR-ET 2019, l'únic festival de teatre d'ombres d'Espanya, arriba a la seua quarta edició carregat d'obres teatrals i tallers. Este projecte, iniciat per la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb Teatres de la Llum, pretén enguany donar cabuda a un finestral de disciplines més ampli dins de les arts escèniques en una quarta edició que suposa la consolidació d'un festival que ha anat creixent a poc a poc i que ha anat anant a més. La iniciativa comptarà amb la participació tant de companyies teatrals locals com de la resta d'Espanya i internacionals. El festival, dirigit per Mariola Ponce i Vicent Ortolà, tindrà com a seu principal el Casal Jove de Port de Sagunt, encara que també se celebraran dos espectacles en el Centre Mario Monreal.

L'edició d'enguany continua apostant pel públic familiar, però també inclou una sessió per a públic adult. La programació inclou la presència d'onze companyies de teatre especialitzades en teatre d'ombres, que realitzaran huit obres, dos tallers familiars de llums i ombres, i dos muntatges més en format matinal per als col·legis i instituts de Sagunt.

El regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, afirma que «el festival ha anat creixent i s'ha consolidat en el panorama teatral, cada vegada amb més prestigi, i sempre amb la llum com a protagonista, però buscant els diferents tipus de teatre d'ombres, des del més clàssic d'ombres chinescas, fins al teatre més contemporani i actual, amb suports com a llanternes, retroprojectors i altres. I també muntatges que combinen siluetes o objectes com a titelles, o directament companyies de teatre que utilitzen les seues pròpies ombres corporals, o combinant muntatges que freguen la il·lustració».

Per tant, el festival continua creixent, amb més companyies, fins a un total d'onze, mantenint els tallers dirigits a tota la família, i mantenint la campanya escolar per als col·legis i instituts del municipi i també la presència d'una obra per a públic adult, que tindrà lloc el dissabte 26, amb l'adaptació de l'obra de Lorca La Casa de Bernarda Alba, a càrrec de la companyia El Teatre i la Pelussa, que porten 'Bernarda', una adaptació amb retroprojectors del clàssic de Lorca. També creix amb la presència de diversos espectacles premiats.

L'arrencada d'esta quarta edició tindrà lloc el divendres 18 de gener, a partir de les 18h en el Casal Jove amb «El circ màgic del sr.Gaspar», a càrrec de la companyia catalana Luzna.