Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mausoleu a Betxí i morts accidentals

El nom de Sagunt es va sentir a Madrid a l' Assemblea de Recaptador s d' Hisenda

Carrer de pujada al Castell de Sagunt al primer terç de segle XX. laksdjlkadjad

Encara els diaris de principi d'any esmentaven les festes nadalenques. El 2 de gener el Diario de Valencia informava que en el teatre del Círculo Legitimista els xiquets i les xiquetes havien escenificat el betlem «Nacimiento del Niño Dios » el 25, 26 i 29 de desembre.Van estar dirigits pel Manuel Rodrígo. Els participants foren: Juanita Lluesma, Lola i Carmen Domínguez, Ermerenda Gamón, Amparito Rodríguez, Dolores Arnau, Paquito Agües, Antonio Moscardó, Ramón Martínez, Antonio, José i Paquito Ariño, Manuel Núñez, Manuel Pérez, Santiago Lluesma, Paquito Bádenas, Claudio Domínguez, Alfredo Calvo, Vicente Civera i Julian Soriano. En acabar s'interpretaren peces valencianes.

En el nou any la companyia naviliera Sota i Aznar va continuar creixent. Reberen l'autorització del govern per a fabricar dos magatzems flotants de carbó en el port. La condició que es va posar és que no es poguera transferir a un particular ni a una empresa d'una altra nacionalitat. A més, s'establia que, en cas de guerra, el personal de la instal·lació havia de ser totalment espanyol.

Els primers dies de gener la premsa es va fer ressò de la instal·lació del mausoleu a Betxí amb els màrtirs saguntins. El diari El Pueblo, en l'edició de l'1 de gener relatava com l'ajuntament de la localitat de Betxí va promoure'l perquè estigueren més dignament les víctimes de Sagunt assassinades pel general carlista Cucala. El 24 de desembre, amb motiu del 45 aniversari de l'esdeveniment, la corporació municipal amb veïnes i veïns foren rebuts a l'Ajuntament per una banda de música. Posteriorment en el « casino se sirvió un espléndido banquete por hermosas jóvenes del pueblo ». A les tres de la vesprada es va iniciar una manifestació fins al cementeri. Va assistir tota la població. Segons escrivia el corresponsal, el trasllat de les restes fou emocionant »pues aun se veian craneos perforados por las balas». Seguidament els assistents es van traslladar a l'Ajuntament. Des del balcó, i en nom de l'alcalde de Sagunt, va parlar el regidor republicà Fausto Caruana. Esmentà les relacions de germanor entre dos pobles sorgides per una desgràcia. Va recordar com el seu pare visqué aquell esdeveniment. A les sis i mitja de la vesprada, la corporació municipal va marxar cap a la ciutat. La resta de persones, com que ja no eixien més trens, feren nit allí.

També pel gener el nom de Sagunt es va sentir a Madrid amb motiu de la celebració de l'Assemblea de Recaptadors d'Hisenda. En la quinta sessió, es va llegir el manifest d'estima cap a l'associació escrit pel recaptador saguntí Manuel López Pons. Els assistents acordaren enviar-li un telegrama d'agraïment, tal com es va arreplegar en els diaris madrilenys La Acción i La Correspondencia de España en l'edició del 12 de gener.

La notícia més tràgica va ser la mort accidental dels obrers dedicats a la recol·lecció de garrofa Francisco Mena Garriga i José García Martí. Estaven passant la nit en la cova « Collao de Sabató » i s'enverinaren per l'àcid carbònic.

Pel mes de febrer es va fer pública la mort d'un jove de Petrés a França. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent « De Cent en Cent ».

Compartir el artículo

stats