L'origen faller de la comarca sembla que ens porta exclusivament a Sagunt i el seu Port. És clar que allí es troba la història fallera més intensa i extensa. Però també és cert que en els municipis del Camp de Morvedre han sorgit destacables experiències falleres que formen part del passat dels pobles. No sols això, sinó que el llibret més antic de tota la comarca va estar escrit a Estivella el 1924.

95 anys des del primer llibret que es té constància, encara que en els últims anys ha crescut la sensibilització cap als elements patrimonials que generen les Falles com son els llibrets de falla, uns dels principals testimonis d'una festa.

Moltes comissions del Camp de Morvedre han renovat en gran part el concepte de llibret. Lluny queda el primer premi del Mocador al 1982. Les comissions han adaptat als nous temps els llibrets i no tan sols hi ha una part poètica sinó també literària i cultural. Estudis, investigacions i un llarg etcètera que fan del llibret un eix vertebrador de la falla, una festa sense fi.

La salut de les falles del Camp de Morvedre es molt bona, i l'aposta pel llibret cada volta és més alta. Des de 1999 amb la Falla Santa Anna de manera ininterrompuda Sagunt i la comarca ha estat present als premis atorgats per la Conselleria d'Educació per l'Ús i Promoció del Valencià, i des de 2008 amb una falla sempre en les tres millors, la del Mocador.

Enguany la Rodrigo, la Marina, la Palmera, la Vila i Doctor Palos, junt a Mocador i Santa Anna, però abans també altres com la Merello, la Victòria, Luis Cendoya han sigut i son ambaixadores de la nostra festa, de les Falles al Camp de Morvedre. Continuem així.