Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

CENT PER CENT

Festa a Quartell i míting a Faura

La elecció de diputats provincials va ser un dels esdeveniments a Morvedre al juliol de 1919

L'arribada de juliol significava l'entrada del període vacacional. Així i tot, aquell any ho fou també de diverses revoltes sindicals al port de València o a poblacions com la Pobla Llarga.

En el Camp de Morvedre es va viure de prop la política, ja que es va celebrar l'elecció dels diputats provincials el 6 de juliol. Pel districte de Sagunt- Llíria van ser elegits 4 diputats: Tomàs Hueso Guillén (agrari), Juan Noguera Yaguas (conservador datista), Modesto Jiménez de Bentrosa (liberal romanista) i Juan Chabret Bru (Unió Republicana). L'únic candidat no monàrquic va ser el saguntí Chabret, qui després fou diputat en el Congrés i alcalde de la ciutat.

Les festes van fer-se a totes les poblacions. A més del destacat programa d'actes celebrats a Sagunt amb motiu dels Sants de la Pedra, la premsa va esmentar les celebracions realitzades a Quartell. El corresponsal va assenyalar que en el mes de juliol el veïnat festejà Sant Anna i Sant Abdó i Senent. Però, en arribar l'agost, continuaren els festejos, esta vegada dedicats al Cor de Jesús. Entre l'1 i el 3 d'agost es van realitzar diversos actes. El primer dia se celebrà un trisagi i un sermó cantat. El 2 d'agost es va fer una missa dedicada a esta festivitat. En eixa data l'església celebra la porciúncula o jubileu que s'obté en les esglésies i convents franciscans. La gran solemnnitat fou el 3 d'agost. A primera hora del matí, es va fer el volteig i es tiraren tronadors. A les 8 del matí es va oficiar la missa de comunió amb «letrillas».

A les 10.30 hores fou la missa solemne presidida pel rector de la població José Garcés Zaragozá. També hi hagué un cor de veus. Va destacar la participació en el Glòria de l'eloqüent orador José Esplá. Tant en eixa part com en la lectura dels evangelis, es van disparar tronadors i després una gran traca en acabar la missa.

De vesprada, es va realitzar el trisagi en desagravi al Jesús Sagramentat i un acte de consagració. A poqueta nit, va eixir la processó amb la participació de les associades. Es va traure la «hermosísima y nueva imagen del Sagrado Corazón». En acabar es disparà una traca de 100 metres que finalitzà en el campanar.

Activitat política

Però no tot va ser festa en la comarca. Hi va haver un míting a Faura el diumenge 24 d'agost, organitzat per la Joventut Instructiva Republicana al teatre de la localitat. En l'escenari estigueren les banderes republicanes de Faura Algímia i Quartell. Van estar present persones republicanes de Sagunt, Benifairó i Borriana representats per Vicente Roig.

El president Vicente Pérez Pérez introduí el discurs del president de la joventut d'Unió republicana de València Antonio Vélez i al periodista d' El Pueblo Carlos Esplá. Es va demanar que acabaren els conflictes social i es posaren en llibertat als obrers empresonats. El corresponsal del tradicionalista Diario de Valencia, gens favorable a eixa ideologia, deia el 27 d'agost que «los oradores, llamémosles así, nada dijeron de nuevo; los eternos tópicos mitinescos, con acompañamiento de Himno de Riego y la Marsellesa». El mateix autor concloïa amb una exclamació «¡Cúanta vaciedad!». En el final de l'estiu hi hagueren unes altres festes, com ara les de Benifairó. Però eixes i unes altres notícies formaran part del pròxim «De Cent en Cent», el qual apareixerà després de les vacances. Bon estiu lectors i lectores.

Compartir el artículo

stats