Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De cent en cent

Accident mortal i detencions per talar arbres

L'actualitat de fa cent anys deixà també la dedicatòria d'un carrer al doctor Berenguer

Vista de Sagunt a principis de segle XX. levante-emv

L'agost de 1919 va estar ple de notícies. Algunes foren tràgiques com l'assassinat de tres obrers del port de València per part de sindicalistes.

A banda d' això, a Sagunt, el carro conduït per Antonio Peris de 23 anys va atropellar un home, com deia el diari Las Provincias el 8 d'agost. El portaren a l'hospital però, abans de ser assistit, faltà. Tenia greus lesions al cap.

Un altre incident va ser la detenció dels veïns Joaquín Cabo Cabo i José Doménech Cabo per la Guàrdia Civil a causa de la tala d'arbres en la Serra Momdera, com escrivia la premsa el 17 d'agost.

A Benavites celebraren les tradicionals festes a la Mare de Déu dels Àngels i a Maria Magdalena el 2 i 3 d'agost. En eixa ocasió, no estigué present el veí Dr. José Vila, com solia fer, per una recent desgràcia familiar. El religiós va ser posteriorment bisbe i era molt estimat en el municipi. Però, si per alguna cosa foren recordats aquells dies a Benavites, fou per l'homenatge al jove metge Joaquín Berenguer, qui havia obtingut el número 1 de les places de metges de la sanitat municipal de la ciutat de València. A més, es va retolar amb el seu nom un carrer. En l'esmentat acte, hi va haver representants de: Faura, Quartell, Benifairó i Almenara. Hi van parlar l'homenatjat, el tinent d'alcalde Boria i el rector Manuel Blasco.

Una altra festivitat destacada fou la dedicada a la Mare de Déu de Begonya al Port de Sagunt. Es va realitzar una extensa programació del 14 al 17 d'agost. Al llarg de quatre dies es multiplicaren els actes: romeries, funcions religioses, concerts musicals, jocs olímpics, concurs de balls populars, focs artificials, cucanyes terrestres i marítimes, concurs de natació, regates a mà, balls, carrera de bicicletes i traques.

En arribar el mes de setembre, Benifairó fou notícia pel festeig de Sant Gil. El programa d'activitats es va fer entre el 31 d'agost i l'1 de setembre. El primer dia s'inicià amb volteig i morterets. Hi va haver una serenata de la banda de Quartell dirigida per Ambrosio Sanjosé. També van actuar eixe dia els dolçainers de Faura Ocaña i Gaspar. L'1 de setembre va començar amb volteig, morterets i diana. La missa major estigué presidida pel rector Joaquín Alfonso i el panegíric fou a càrrec de Rigoberto Olver, coadjuctor de l'església de Sant Tomàs de la ciutat de València. Mentrimentres es disparen porcions de tronadors i després a l'eixida va haver un engraellat. A la nit, la processó va comptar amb la participació de quasi tots els membres de la societat "la Bienhechora" de la qual era patró també el sant. En els actes, va estar present la corporació i l'alcalde José Gil Adrián.

En aquell temps el monestir de Sant Esperit de Gilet va ser protagonista per un reportatge aparegut en una revista. Però eixa notícia i unes altres formaran part d'un altre "De Cent en Cent".

Compartir el artículo

stats