Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cent en cent

Un mes sense premsa

La vaga dels tipògrafs va coincidir amb altres però el monestir de Gilet centrà un reportatge

Un mes sense premsa

La tardor de 1919 va estar carregada de conflictes i de notícies relacionades amb el període de crisi política que es vivia. Sens dubte, un dels episodis més destacats fou el de les vagues dels tipògrafs. L'esdeveniment va fer que no hi haguera diaris al carrer durant quasi un mes. Eixe episodi fa que el seguiment de tot el que va ser notícia pel mes d'octubre siga difícil de relatar. També hi van fer vaga els barbers i els perruquers.

En la nostra comarca destacà el reportatge que la revista cultural La Esfera va dedicar al monestir de Sant Esperit de Gilet, dins de la seua secció dedicat als monestirs d'Espanya. L'autor de l'article era Carlos Sarthou, un dels investigadors valencians més destacats d'aquells anys. En eixe espai es repassava la història del monument i s'esmentava elements que hi havien desaparegut com ara l'orgue, el reliquiari, el cadirat del cor, els recarregats murs del temple o la torre. Acabava l'autor amb la frase: «¡Que poética y atrayente es aquella dulce soledad de Sancti Spiritu!».

Després de parèntesi del mes d'octubre, els diaris isqueren al carrer. La capital comarcal tornà a estar en l'actualitat per la visita de les alumnes de quart curs de la Normal de la ciutat de València, tal com relatava el diari Las Provincias el 4 de novembre. Van estar acompanyades de la professora de geografia Carnicer. En l'estació, van quedar amb les estudiants de la Normal de Castelló de tercer i quart curs. També estigueren amb elles diverses mestres. Van visitar els tallers de la companyia minera, el teatre i el Castell. Cal destacar que, en la plaça d'armes, l'inspector de primera ensenyança Senent va fer una «interesante conferencia titulada iberismo». A la nit tornaren en tren.

En el municipi de Petrés hi havia un gran malestar, com explicava el Diario de Valencia el 9 de novembre. El motiu és que l'escola es trobava tancada. No sols estava en mal estat el centre de xiquets sinó que des de juliol no hi havia mestre interí. Pel mes de setembre havia estat l'inspector Patiño. Va dir que en breu hi arribaria un mestre però encara continuaven sense docent. L'articulista deia:»Rogamos al señor rector que ponga remedio».

Ensenyament

L'ensenyament fou també notícia per dos esdeveniments més. La revista La Escuela Moderna l'1 de novembre exposava que estaven vacants les escoles unitàries d'Algar de Palància i de Benifairó de les Valls. La mateixa publicació va publicar el 22 de novembre la celebració d'una «magna assemblea» organitzada per l'Associació de Mestres de València. Hi van estar els mestres de Sagunt. Assistiren els diputats Azzati i comte de Montornés. Se li va lliurar un document al governador amb diverses demandes com que se'ls equiparara el sou als de la resta del funcionariat.

A finals del mes de noviembre, va succeir una estranya mort a Sagunt. Però eixa i unes altres notícies formaran part del pròxim De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats