a primera qüestió que m'agradaria posar en relleu dels pressupostos que l'Equip de Govern de l'Ajuntament presentem per a 2020 és el sentit de la responsabilitat que el grup municipal Compromís per Sagunt ha demostrat una vegada més per a contribuir a l'estabilitat i el progrés de la ciutat. Això no és qualsevol cosa, perquè des de la legislatura passada, quan teníem l'alcaldia, i ara formant part de l'Equip de Govern, hem demostrat que més enllà dels nostres interessos partidistes està el bon govern de la ciutat. Quan vam tindre l'alcaldia, sent alcalde el nostre portaveu Quico Fernández, feia huit anys que estaven prorrogats els pressupostos i les autoritats administratives ja ens havien notificat que era una situació extremadament anòmala que perjudicava la gestió municipal i incidia molt negativament en els serveis de la ciutadania. Nosaltres vam aconseguir aprovar tres pressupostos, amb els quatre partits que formaven part del govern, i ara hem contribuït amb eficàcia, lleialtat i sentit de la responsabilitat a aprovar els del 2020. Sobretot perquè també estos pressupostos defineixen una manera de fer política: són sostenibles econòmicament, i posen en valor temes essencials per a una política progressista com són els socials i els mediambientals.

Estos pressupostos garanteixen tots els serveis a la ciutadania que vàrem consolidar en l'anterior legislatura. Cal recordar que en la legislatura passada vam posar en marxa nombrosos projectes que, per diverses raons alienes a la nostra voluntat i qui sap si també per errors nostres, no vam poder acabar. Ara, al llarg d'este nou període municipal, tindrem oportunitat de consolidar i acabar projectes que ja teníem llançats. D'altra banda, no comporten, de fet, un augment real de les despeses perquè una part important venen de les transferències de capital d'altres administracions, com és el cas del programa Edificant.

També vull ressaltar que un dels grans èxits que vam tindre va ser que Sagunt formara part del programa de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) dels municipis valencians. Este va ser un fet molt important perquè presentar un gran projecte com el que vam presentar permetrà ara que part de les inversions que hem de fer aniran a càrrec dels fons FEDER de la Unió Europea. I estos fons estaran disponibles els anys següents fins als 6,5 milions d'euros que ens van aprovar.

M'agradaria també matisar alguns punts dels pressupostos. Tot i que les partides que l'Ajuntament destinarà a la SAG han pujat perquè hem de fer front necessàriament a l'increment dels serveis i els compromisos adquirits, com és el fet d'assumir la pujada de sous per l'IPC, des del grup municipal de Compromís pensem que la via d'assolir nous reptes en neteja viària, jardineria, etcètera, hauria de ser una altra. Hauríem d'incrementar l'eficiència i millorar els sistemes de treball incorporant noves eines de gestió, així com tecnologia innovadora per a incrementar la productivitat.

I una qüestió també fonamental: tan important són les inversions que estan als pressupostos com altres inversions que començaran el 2020 amb diners del pressupost del 2019. I per a finalitzar, last but not least (l'últim però no menys important), no hem incrementat la pressió fiscal: no hem pujat l'IBI, ni les taxes de serveis que depenen de l'Ajuntament, com la del fem, esports, universitat popular, etcètera.