Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La vaga de llauradors

Creació d'una confraria en les Valls Acte d'afirmació sindical catòlica

El 1920 va iniciar-se de manera pareguda a com va acabar. La crisi de paper afectà la premsa, ja que alguns dies es publicaren els periòdics amb unes dimensions diferents de l'habitual. A més, des del 25 de gener, es va aprovar el descans dominical dels diaris. La grip continuà, encara que esta vegada es va dir encefalitis letàrgica. Entre els esdeveniments singulars, cal destacar l'huracà que va entrar amb el Cap d'Any a tota la província.

Un dels grans protagonistes del mes per al corresponsal del Diario de Valencia fou el rector de Quart de les Valls Marcelino Fernández Gómez. Segons este escrivia, l'11 de gener, estava fent un gran treball i va celebrar les millores festes en molts anys. També havia posat en marxa una confraria amb la participació dels 5 pobles de les Valls. En pocs dies, estaven inscrites 300 persones dels dos sexes.

Un altre capellà va ser notícia. El mateix diari relatava que l'11 de gener celebrà la primera missa en l'església de Santa Maria el rector del Col·legi Major de la Presentació i sant Tomàs de Villanueva Vicente Gómez García. Foren padrins el canonge de la metropolitana Eduardo Gil Jimeno i la germana Dolores Gómez García. La càtedra sagrada fou ocupada per Juan Bautista Aguilar, beneficiat de la Seu de València i germà del col·legi.

Entre els conflictes laborals, s'ha d'esmentar la vaga de llauradors convocada a Sagunt i a unes altres poblacions. El 8 de gener es van trencar les negociacions entre els obrers del camp i els propietaris. El 9 de gener, com exposava el Globo, es va fer efectiva la vaga. L'alcalde va informar d'eixe esdeveniment al Governador Civil. El Sol relatava que, amb eixe motiu, s'havia concentrat la guàrdia civil a la localitat per a evitar incidents. Els treballadors del camp pretenien realitzar una manifestació però no se'ls va autoritzar. El Correo Espanyol va informar el 16 de gener que finalment s'havia solucionat el conflicte uns dies abans.

Un altra activitat destacable fou l'acte d'afirmació social catòlica realitzat a Sagunt el 28 de gener. Encara que hi hagué confusió pel que fa a la data de la seua celebració i que l'alcalde no va fer ban per a «no indisponerse con los sindicalistes», de seguida entre el veïnat es va escampar la notícia. Es va celebrar en el Cine Moderno situat a la Glorieta. Van acudir més de mil obrers. Entre les intervencions, cal destacar la de l'advocat congregant Sr. Bru. Segons deia la revista Oro de Ley «van assistir un buen número de obreros afiliados a sociedades socialistas y sindicalistas».

La notícia esportiva fou l'anunci de la prova de fons de motorisme que organitzaria entre abril o maig la Sociedad Velo-Club entre Sagunt i Terol, tal com anunciava El Figaro el 25 de gener.

Febrer es va iniciar amb les eleccions celebrades el 8 de febrer. En alguns pobles de la comarca, no va fer-se la votació perquè es proclamà directament l'únic candidat presentat. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats