La casa Tintorers 7 fou la casa natalícia i residència de Josep Francesc Pelegrí Romeu i Parras (26-1-1778/12-6-1812), comerciant de vins i aiguardens, el qual movilitzat per l’exèrcit organitzà les brigades de voluntaris comarcals per lluitar en guerrilles contra l’exèrcit francés. Sent comandant de les milícies de Morvedre fou traïcionat, detingut i penjat a la plaça del Mercat de València per no acatar l’autoritat de Josep Bonaparte.

La casa pairal que podem encara veure fou construïda per son pare, Josep Romeu i Mates oriünd de Sitges, en l’últim terc del segle xviii. L’any 2007 fou adquirida per l’empresa Alser de la família Rocafort amb la finalitat d’obrir per a la ciutat un centre cultural, el qual fou malmés per la crisi econòmica de 2008. Alser, a petició de Cultura, va cedir, ordenar i ornamentar per al poble la parcel·la adjunta a la casa que formava part del jardí de la casa; de manera que avui podem transitar des del carrer Tintorers (ara Romeu) al carrer General Canino. A la placeta l’empresa implantà el monument que va alçar la ciutat a l’heroi saguntí Romeu en 1888.

La casa és un edifici del segle xviii de 360 m2 de que consta de planta baixa i dos pisos, si bé l’edifici actual té mostres d’almenys tres intervencions. La planta baixa conserva l’entrada del carruatge, les cavallerisses, la cuina i els accessos a les plantes superiors. En la primera planta es conserva el tabicat de les habitacións, a l’estança de Romeu hi ha un armari que camufla l’escala de fuga que ascendeix a la teulada. En l’andana més lliure de tabics es conserven els pilars mestres i l’estructura de la coberta amb grafitis del xix.

L’edifici es a vendre i, atesa la seua història i centralitat en la ciutat, caldria que l’Ajuntament el comprara per destinar-lo a serveis municipals. Alser tenia el projecte de convertir-lo en la seu de les arts plàstiques: la planta baixa pretenia albergar les màquines antigues de la Impremta Navarro i el tipus mòbils per imprimir en tipologia antiga; la primera planta pretenia ser destinada a la pintura aplicada al disseny; i la segona a l’arxiu i tractament de la fotografia antiga. Aquest projecte podria recuperar-se, si bé comporta una complexitat que avui no es fàcil d’assumir per l’Ajuntament.

Un projecte substitutiu i assumible per a Sagunt, pels baixos costos, podria ser que la casa albergara una secció de l’arxiu municipal, el dedicat a la custòdia i consulta de la bibliografia de tema saguntí amb els apartats: autors del Camp de Morvedre, creació literària, estudis, revistes, diaris, fullets, etcètera.

Projecte assumible

La finalitat seria disposar d’una completa bibliografia sobre el que s’ha escrit de la comarca amb la finalitat de configurar un context del coneixement reflexiu i creatiu de i sobre la comarca.

La visita de la casa, a banda l’ús de lectura, consulta i informació, podria completar-se amb l’exposició de les armes de Romeu, objectes relacionades amb la viticultura i exposició dels llibres antics i notables sobre Sagunt. La planta baixa podria continuar estant destinada a la imprempta antiga, font de la impressió dels materials arxivats i a la tasca realitzada per Navarro Impresores amb exposició dels materials impressos més destacats al llarg dels centenar llarg d’anys. La casa dels Romeu seria no sols un edifici històric recuperat i també un monument al coneixement de Sagunt i de la comarca.