Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Destitució de l’alcalde de Sagunt

El Comte de Romanones va donar un extens discurs a Sagunt contra les candidatures oficialistes

Destitució de l’alcalde de Sagunt

Va acabar l’any 1920 amb un oratge inestable i conflictes socials. Fins i tot va nevar. Sagunt tampoc no es va escapar als problemes polítics. El 30 de novembre va prendre possessió l’alcalde José Pitarch Viña. Ho havia sigut ja els anys 1910 i 1916. Substituïa José Casanova Ramos. Este ho era tot l’any, per haver sigut votat. Fou destituït pel govern perquè l’acusaven d’irregularitats en els ingressos municipals.

Els seus partidaris ho justificaven perquè havia rebaixat l’impost de consums. El diari de Madrid La Acción qualificava el nou alcalde com a «carpintero, mandatario del cacique e incapaz de desempeñar un cargo». En el transcurs del Ple, celebrat el 28 de novembre, el públic va envair el saló. Un regidor va arremetre contra el nou alcalde. Este va estar en perill de ser agredit. Gràcies a la intervenció d’una de les persones assistents a l’acte, es va evitar.

L’acta municipal diu que va esclatar «un fuerte alboroto exteriorizando su protesta contra el nombramiento de Alcalde de R.O. pidiendo que continuara el alcalde popular». L’alcalde cessant, segons l’acta, també «protestaba con el pueblo». En les sessions del 5 i 12 de desembre es va demanar el vot de confiança a l’anterior alcalde. Com a protesta, des del Ple de 19 de desembre, als Plens sols van assistir els regidors José Peris i Vicente Devís.

L’altra notícia política fou la proclamació de les candidatures per al districte de Sagunt. Va costar trobar un candidat oficialista que s’enfrontarà al romanista Manuel García del Moral. Finalment fou proclamat candidat ministerial Vicente Borrás Lagarriga.

En la campanya electoral va ser molt destacada la visita del comte de Romanones, cap dels liberals. El 16 de desembre va arribar de matí a l’Estació del Nord procedent de Madrid. De seguida, agafà un tren cap a Sagunt. Pel camí es va detindre en l’estació de Puçol. Va estar ben rebut pels seus partidaris. Va seguir el trajecte fins a arribar a l’estació de Sagunt. Des d’allí va anar cap al domicili del Sr. Caruana. Este havia preparat un banquete per a l’il·lustre visitant. A les tres de la vesprada es va realitzar el míting en el Teatre Principal. El primer a parlar fou Fausto Caruana. L’advocat i destacat polític de la ciutat va explicar la seua actuació en la lluita electoral. Li va cedir la paraula al candidat Garcia del Moral per al qual demanà el vot. Seguidament va intervindre el diputat provincial Jiménez de Ventosa. Va acabar l’acte el comte de Romanones amb un extens discurs. Fou reproduït en diversos diaris estatals. Va explicar que la societat estava desencantada de la política i que calia superar les candidatures oficialistes per a democratitzar el règim. Finalitzà entre grans aplaudiments. Des d’allí va marxar en cotxe fins a Massamagrell, ja que hi havia de fer un altre míting.

Eleccions impugnades

Diumenge 20 de desembre es feren les eleccions. A la comarca va guanyar el candidat liberal, com estava previst. No obstant això, estes foren impugnades per diverses irregularitats. El procés electoral va ser repetit el 1921.

L’actualitat comarcal de 1920 va acabar amb l’homenatge als màrtirs saguntins de Betxí. Un acte que se celebrava tradicionalment el 24 de desembre. Però eixa i unes altres notícies formaran part de l’últim De Cent en Cent de l’any.

Compartir el artículo

stats