Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Sagunt: Noves excavacions i tenda al convent

Es va trobar el càdaver d’ un home d’Alfara a Estivella en la línia minera d’Ojos Negros

Plaça d’Armes i Museu Històric Militar a principis del segle XX. | LEVANTE-EMV

Leoncio Alpuente Fortea. levante-emv

Sagunt: Noves excavacions i tenda al convent

El mes de març va començar amb una crisi política com a conseqüència de l’assassinat del president del govern Eduardo Dato per un grup d’anarquistes el 8 de març. L’Ajuntament de Sagunt va acordar transmetre el condol a la viuda en la sessió plenària del 13 de març.

En la nostra comarca, en eixos primers dies, fou notícia la continuació de les excavacions a Sagunt per part de l’arqueòleg Manuel González Simancas. Va arribar a la capital comarcal el 3 de març. La campanya fou iniciada en la tardor anterior. Fins al moment, s’hi havien trobat: ceràmica ibèrica, monedes autònomes i bilingües, ferros, cendres i murs romans. El periodista del Diario de Valencia confiava que els nous treballs foren fructífers per la «pericia del señor Sinarcas».

El 6 de març va fer-se el primer ple municipal del mes a Sagunt. Entre els assumptes esmentats, va destacar la sol·licitud del polític Fausto Caruana per a fer una casa en el solar de la seua propietat situat en el carrer comte de Romanones del «poblado del Puerto». També es va estudiar la cessió d’una part de l’antic convent de la Trinitat a Leoncio Alpuente Fortea per a posar un comerç de mobles. En la següent sessió, fou autoritzat. Se li llogà per 15 pessetes al mes.

Era intenció del consistori la conservació i recuperació d’eixe antic edifici com ho demostra el fet que es pagara Rosa Pitarch per l’emblanquinament d’una part del monument. Altres acords destacats foren: la suspensió de treball i sou a l’alguatzil Andrés Ibáñez Rodríguez i la poda d’arbres del llavaner de la plaça de la Llibertat per a fer llenya dedicada a la calefacció de l’Hospital.

En el següent ple de l’Ajuntament de Sagunt del 13 de març, es va tractar la sol·licitud del director de la banda El arte Enrique Monreal en la qual demanava el lloguer per temps determinat del local municipal «Teatro Principal» pel pagament de 750 pessetes a l’any. En la mateixa reunió, es va fer lectura de les invitacions que la Confraria de la Sang i el rector van fer a l’ajuntament per a assistir als actes religiosos dels dies 20, 24 i 25 de març i a la processó del Sant Soterrar. Acordaren la seua assistència perquè era costum que estiguera present la corporació. Es va llegir la sol·licitud dels practicants Francisco Gascó i Antonio Aznar perquè els augmentaren el sou. També s’esmentà que una part de la canal d’aigües residuals de la pescateria va enfonsar-se i s’aprovà reparar-la.

Eixe mateix dia, el diari Las Provincias publicava que en la línia minera d’Ojos Negros, al seu pas per Estivella, es va trobar el cadàver del veí d’Alfara Joaquín Carrera Meseguer. En la notícia es deia que «según dictamen facultativo murió de hambre».

Curiosa esquela

Una curiosa esquela es va publicar en la premsa per aquell temps. Es tractava de la mort en la colònia de San Hermenegildo de Dos Hermanas del seu director, el caputxí terciari fra Carlos Maria de «Cuart de los Valles». Amb eixe nom, s’indicava la procedència del religiós que havia ocupat un lloc destacat en l’orde presidida per Fra Lluís Amigó. Segons el text tenia «53 años de edad y 31 de religión».

Una mestra de Sagunt va ascendir de categoria i uns veïns de Quart de les Valls van sol·licitar plantar arròs en el terme de Sagunt. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent De cent en cent.

Compartir el artículo

stats