Tribuna

Construint la confraria de la Sang a Sagunt

Nacho Corresa.

Nacho Corresa. / Levante-EMV

Ignasi Corresa i Marín

Ignasi Corresa i Marín

Sagunt

Com cada any amb la primera lluna nova de primavera, la Festa s’albira per la ciutat l’essència de la Festa per excel·lència de la ciutat, una festa que, tot i que a priori sembla que celebra la mort, en realitat, ho fa sobre la vida en tots els àmbits socials: cultural i religiós.

El caràcter festiu de la Setmana Santa Saguntina s’esdevé d’origen del drama litúrgic en el què la gent del poble escenificava la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. La nostra Festa, encara manté reminiscències d’aquell teatre popular els dos grans sermons, el de la «galtà» i el del descendiment i segueix la tradició dels deixuplinants d’eixir en la processó el divendres sant amb penitència. 

D’ençà, molts canvis s’han dut a terme en la Festa, fet i fet, cal dir que des del Concili de Trent (1545 – 1563) comencen a produir-se canvis significatius. El primer, la unificació canònica de les dues vessants que convivien en l’edat mitjana de celebrar la passió —el teatre i la processó de deixuplinants— en una sola confraria controlada per l’Església. Eixe control durà poc a poc a la desaparició dels escenaris o «entaulats» i la incorporació en la desfilada del sant soterrar dels passos processionals. 

Aquesta tradició medieval va perdurar fins el segle XIX com conten les cròniques periodístiques i durant eixe temps anà forjant-se una tradició que ens ha arribat fins ara, però que ab origine no hi era com ara la coneguem. Ni la Confraria com a entitat, ni la pròpia seu, és a dir, l’ermita, ha estat inalterable al llarg del temps. Per això hui podem dir que continuem construint la Sang, continuem refent la tradició, si més no, per a que tothom —i tota dona— càpiga i participe de la Festa del poble, que festeja l’Amor i redempció.

Tracking Pixel Contents