
Aprendre valencià des del somriure
À Punt i la Conselleria d’Educació creen ‘Apunts de Llengua’, una nova plataforma de suport a l’ensenyament i aprenentatge de llengües

Minilliçons setmanals per a aprendre valencià amb Nelo Gómez. / ED
Hi ha dos premisses que sustenten l’ensenyament de llengües: com més gran és la immersió lingüística, més ràpid és l’aprenentatge, i com més intens el component emocional, el cervell està més receptiu.
A partir d’este plantejament, À Punt i la Conselleria d’Educació han anat avançant en la construcció d’una plataforma de suport a l’ensenyament i aprenentatge de llengües: Apunts de Llengua (www.apuntsdellengua.es).
Es tracta d’un contenidor de continguts orientat a donar suport al personal docent de col·legis, instituts, escoles oficials d’idiomes i escoles d’adults, i també als ciutadans de totes les edats que estudien perquè necessiten acreditar coneixements d’un nivell de llengües o a aquells nouvinguts a la Comunitat Valenciana que volen fer de l’idioma una via d’integració.
Apunts de Llengua és una plataforma que conté milers d’hores en valencià procedents de programes de la radiotelevisió pública, que ara tenen una segona vida reorientada a l’aprenentatge i es combinen amb altres continguts nous fets expressament en esta segona temporada. Al capdavant del projecte està Maria Sanchis, cap de la Unitat d’Estil i Recursos Lingüístics d’À Punt: “Tenint en compte que som l’empresa que major contingut d’àudio i vídeo en valencià genera, calia aprofitar tots eixos recursos perquè la gent que vol ensenyar i aprendre la nostra llengua tinga l’oportunitat de fer-ho de manera entretinguda. Perquè el valencià continue viu en la nostra societat, els mitjans de comunicació són fonamentals”.
Per a fer possible eixa versatilitat, la plataforma compta amb un doble sistema de navegació: pels diferents nivells educatius (infantil, primària, secundària i batxillerat) i pels nivells d’exàmens d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència (A1, A2, B1, B2, C1, C2).
Píndoles, 5 cèntims, Llengüetes i Beniparlem: un univers per descobrir
Apunts de Llengua ha incorporat en esta segona edició un total de 1.300 píndoles o unitats d’aprenentatge destinades als docents. Estan estructurades per nivells educatius i cadascuna aporta vídeos amb subtítols, transcripció, vocabulari amb enllaços al Diccionari Normatiu Valencià de l’AVL, targetes de presentació de gramàtica i ortografia i activitats digitals autocorrectives, àudios i booktubes.
Si les píndoles són la part més formal de la plataforma, 5 cèntims és la proposta més transgressora, sense perdre la rigorositat. Són videolliçons de valencià, d’una duració de 10 minuts, per a aprendre i consolidar la llengua. Van adreçats sobretot als adolescents. Estan presentades per l’actor i artista multidisciplinari Nelo Gómez, que interpreta Xavi en L’Alqueria Blanca.
D’una forma trencadora, basada en l’humor, amb un muntatge picat i amb varietat de recursos gràfics, Nelo Gómez ens fa cinc cèntims de temes tan variats com la distinció entre que, què, perquè, per què i per a què o el microunivers didàctic que conformen la síl·laba, el diftong, l’accent i la dièresi, però també d’altres més entretinguts com els significats que s’amaguen en la paraula lligar, com posar una reclamació o com escriure un correu formal.
Per a un públic més adult, Apunts de Llengua s’endinsa en l’univers pòdcast amb Beniparlem, conduït per Aina Monferrer, filòloga, doctora en literatura i llengües europees, ensenyant, investigadora, youtubera i cantant. El pòdcast consta d’episodis d’entre 15 i 20 minuts que aborden temes genèrics, com les relacions entre la natura i el medi ambient, i altres més relacionats amb l’aprenentatge més directe, com els barbarismes, la toponímia o consells pràctics per a presentar-se als exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.
La mateixa Aina Monferrer és l’encarregada de moure per xarxes socials les virals Llengüetes, vídeos per a xarxes socials d’un minut on sintetitza de forma desinhibida aquells conceptes amb què més entropessen els aprenents del valencià: els pronoms febles, l’ús correcte de gens, res i cap, o la pronunciació de les vocals obertes. “És una manera molt clara que els aprenents de valencià vegen de forma directa que és una llengua viva”, reivindica Aina Monferrer. “És important tindre uns mitjans de comunicació públics que tinguen una funció educativa i divulgativa. Apunts de Llengua és una ferramenta que permet articular l’escola, els mitjans de comunicació i la societat per a realimentar l’aprenentatge de la nostra llengua”.

Aina Monferrer, filòloga, doctora en Literatura i Llengües Europees / ED
En línia amb esta proposta més lúdica, Apunts de Llengua inclou tretze jocs com jeroglífics, sopes de lletres, paraules encreuades i jocs de memòria, tots ells amb l’objectiu de millorar el vocabulari.
Learning per contacte
Juntament amb la doble navegabilitat, l’altra gran novetat de la nova versió d’Apunts de Llengua és l’aposta per reforçar l’aprenentatge de l’anglés mitjançant el contacte amb el valencià.

Maria Francisco, una castellonera que viu fa 15 anys als Estats Units, presenta este espai / ED
Amb eixa intenció s’han creat jocs de traducció valencià-anglés, Memory Mots (llistes de paraules a cau d’orella en les dos llengües) i les Tiny Tongues, la versió anglesa de les Llengüetes, píndoles en format vertical d’un minut on podem constatar que l’anglés i el valencià tenen molt més en comú del que pensem. La presentadora és Maria Francisco, una castellonera que viu fa 15 anys als Estats Units, on treballa de professora de Traducció i Interpretació a la Universitat de Carolina del Sud.
Apunts de Llengua és un projecte conjunt entre À Punt i la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, i es desenvolupa amb l’experiència del sector privat, amb les empreses Bitban (encarregada del desenvolupament de programes i consultoria informàtica), l’editorial Bromera (amb tres dècades d’experiència en el món educatiu), la productora de formats culturals d’entreteniment Ambra Projectes Culturals, i La Punta de la Llengua, creadors de jocs de llengua i lògica.
- Paran Pasapalabra tras recibir la noticia en directo: 'Cáncer metastásico
- Manu de Pasapalabra, condenado
- Inesperado adiós de Manu en Pasapalabra: 'Quiero agradecer al programa...
- La matriarca que dirigía el clan de La Magdalena tenía vigilantes para controlar a la Guardia Civil
- La DGT instala un nuevo radar en una de las carreteras más transitadas de Valencia
- Incredulidad en Pasapalabra ante el adiós de Manu: 'Los invitados tienen una congoja...
- Gana el bote de Pasapalabra después de 260 programas
- Cambios en À Punt: así queda su nueva programación