Quina pena, molt honorable senyor president, que el seu nerviosisme i la seua angoixa davant la situació del seu partit, enguerrat, enfrontat i crispat, el porte a fer, com a contrapès a aquesta debilitat i feblesa, de l´ostentació exagerada la seua carta de presentació.

Un dels espais on més s´evidencia la seua buida manera de governar, i que nosaltres els socialistes tantes vegades hem denunciat, malgrat que aquestes denúncies no ixen mai en Canal 9 (ja ho sabem: és seua la tele, encara que la paguem tots els valencians), és en l´esport valencià.

A vostè no li preocupen els problemes de les nostres ciutats i poble, siguen grans o xicotets, ni de les persones, siguen majors o menudes. Prou feina té vostè en inventar falsos enfrontaments i polèmiques entre comunitats o comarques.

El que a vostè, igual que al seu amic, company, col·lega i antecessor, li interessa és donar a guanyar diners als amics, dilapidar els pressupostos públics, mitjançant obres ben grans, que, ben a sovint, justifiquen i generen més ciment i més especulació i més ganàncies per a uns pocs privilegiats. Un mal somni tan de balafiament, un mal somni el dèficit salvatge, la fallida fraudulenta de la Generalitat, que han incapacitat per a donar serveis bàsics de qualitat als valencians, que, damunt, han de pagar les seues aventures de mala administració. Caldrà recordar els capricis i la buidor de Terra Mítica?

I, quina pena, senyor president, inventar uns jocs europeus que no existeixen, dir que invertiran quatre-cents milions d´euros en instal·lacions a partir del 2010, quan no pot ni afrontar l´actual pla d´instal·lacions esportives. Davant la data màgica del 2007 amb les eleccions locals i autonòmiques, cal seguir malgastant els diners de tots en fotos i canapès, en autobombo i donant una imatge que no correspon a la realitat. I, per si fóra poc, cal dir que estem en la comunitat que menys euros inverteix en l´esport, que menys euros destina a les seues federacions esportives, que pateixen en sentir-se humiliades pels despropòsits i l´ostentació de la no política esportiva del seu govern del PP. Ací, al nostre País, l´esport base i escolar no existeix per a la Generalitat, està realment abandonat per l´administració del PP d´en Camps; ací, l´administració del PP d´en Camps no respecta ni acompleix la Llei de l´Esport en vigor, que ells mateixos aprovaren. Ni tan sols l´han posada en marxa: on està el centre de suport a l´esportista? On està el Consell Valencià de l´Esport? On està la cartilla individual per a l´assistència sanitària de l´esportista? On està tot el que preveu la llei? Però, sí que tiren tres milions i mig d´euros en restaurar un veler comprat a un amic.

Així entenen els governants del PP l´esport: un fenomen mediàtic i propagandístic. Però, si no en teníem prou amb aquestes demostracions de les seues prioritats, ens trobem amb la data màgica de 2007, any electoral, i cal posar en marxa l´ostentació, de nou, per todo lo alto, cal el glamour esportiu d´uns premis que s´han fet a Mònaco i Estoril, coste el que coste, volen obtenir fotos a preu d´or que puga publicar el Hola.

No els importa que, estant acabant 2005, no hagen programat res amb motiu de l´Any Internacional de l´Esport, projectat per l´ONU, amb la finalitat que l´esport siga un motor d´educació, salut i pau.

Ara bé, per contra, la Generalitat Valenciana, en mans del PP, destina cada any onze milions d´euros al circuit de Xest; patrocina la selecció espanyola de bàsquet sense que a hores d´ara ningú sapia quan ens costa; col·labora amb vuit milions d´ euros en el vaixell Desafio Español; es gasta dos milions i mig d´euros en un mallot d´or de la Vuelta Ciclista a España.

Si els juegos europeos no existeixen, s´inventen, sense importar el que ens costen, i, mentre, a la cua de les inversions i ajudes a un esport, abandonat. Un insult a unes federacions defraudades, les nostres campiones, per exemple, de gimnastica rítmica, que han tingut que anar enguany al campionat estatal amb els mallots i els xandall prestats perquè la federació valenciana ni té recursos ni solvència ni per a aquestes petites coses.

Senyor president, imagine que sap que l´esport forma part de l´oci i de la cultura i que les institucions públiques han de garantir al poble la seua pràctica. Supose que sap que l´esport va unit a una major i millor salut, i li vull recordar que el 60% dels valencians no poden practicar cap esport i que l´índex d´obesitat és ben alt. Així que cal que vostè pose l´èmfasi en l´esport i la seua funció educativa i en garantir a totes i a tots el ple accés a la pràctica esportiva. Pare ja el tirar diners en fotos electoralistes i faça realitat allò d´esport per a tots, i per a totes.