El 26 d´abril de 2005 es publicà al Diari Oficial el decret declarant com bé d´ interès cultural el conjunt històric de Vilafamés. En aquesta declaració d´importants conseqüències, es deia que Vilafamés presentava un dels conjunts de major importància per la seua bellesa entre altres consideracions. Amb aquest fet, una part del poble obtenia la protecció jurídica i s´adoptaven unes mesures les qual deurien empilar-se i concretar-se en una Pla Especial de Protecció, a elaborar i aprovar pel Municipi, i el qual encara no s´ha materialitzat, malgrat que hi havia un termini d´un any.

El decret de la nostra Generalitat donava satisfacció a una necessitat i a unes peticions que alguns veníem fent des de feia temps, mancant-ne un punt interessant de partida de cara el futur. Això i tot, mantenim moltes insatisfaccions, puix queda molt per fer, especialment crec que una gran part de la ciutadania no hi és plenament conscient del que tenim i deguem conservar amb cura.

En aquest segon aniversari, coincidint amb les eleccions municipals, des de la nostra neutralitat, que no indiferència, voldríem que les candidatures adquirien el compromís de recuperar i donar vida al cas antic de Vilafamés. La gent, especialment aquella que continua resident a dalt, el veïns d´adopció que hem rehabilitat cases, els poquets que mantenen una activitat comercial o professional, deurien comprovar que hi ha interès i recolzament, receptivitat i participació. Al element inicial de la recuperació, el Museu d´Art Contemporani, no li vindria mal obtindre més ajudes de les que ja gaudeix, tant econòmiques com simbòliques, cas d´apuntar-ne a Amics del Museu.

En moltes ocasions deguem ser crítics, en altres, oferim propostes i alternatives. Els centres històrics per viure necessitem suport, foment, atenció. Problemes com l´accés, els aparcaments , les dotacions culturals, el pols ciutadà, son coses que els municipis deuen fomentar. Les jornades del 1900 que ja van per a la tercera o quarta edició, estan molt bé, o la celebració enguany de les Jornades del Pla, també, manca, però, una oferta més ampla cultural.

Mantindre el casc antic comporta, tanmateix, evitar que al seus voltants continuen fent-se obres, o instal·lacions, que afecten negativament al paisatge urbà, com ha passat recentment amb un xalet, per citar un cas sonat. Parlant en positiu, es tracta de adequar les noves millores a uns criteris coherents amb el que representa el conjunt històric.

*President de l´Associació d´Amics del Casc Antic de Vilafamés.