12 de junio de 2010
12.06.2010

La renovació del valencianisme

12.06.2010 | 07:30

Vicent Álvarez

Una efemèride de Levante-EMV ens recordava la mort de Josep Vicent Marqués dos anys enrere, afegint-ne el comentari de com aquest havia format part del grup de joves universitaris, que van renovar el valencianisme cultural i polític allà pels anys seixanta del segle XX. Les referències que es fan, així com el fet de l´efemèride, merescuda per cert, han reviscolat algunes de les meues preocupacions sobre el present i el futur d´eixe valencianisme que va sorgir fa ja unes dècades.
Quant aquells joves encetarem allò que es qualifica de «neo-valencianisme», igualment anava prenen cos l´antifranquisme i la lluita contra un sistema social i moral. Descobrirem moltes coses, que érem un país es fase de dilució, que les llibertats i la lluita per aconseguir-les venia de la mà de molts compromisos de canvi, i, també, que si el nou nacionalisme valencià volia avançar tenia que fer-ho situant-se contra tot el sistema. Aquestes coses van anar evolucionant en el temps, no sense generar tensions i algun que altre desencontre entre nosaltres. Posteriorment, han passat molts esdeveniments. Existeix una diversitat de formes d´entendre el compromís amb l´idea de País Valencià, la nomina de gent activa és ampla, però no el suficient per tal s´influí a les esferes on es prenen les decisions importants en un regim democràtic, en el qual es clau el suport electoral.
Tal vegada a hores d´ara continuem estant uns resistents, formen unes colles d´activistes culturals o politics, sense projecció política suficientment rellevant. L´efemèride que dona peu a aquesta reflexió es centra en la trajectòria de Marqués. Observareu com, amb dos excepcions, les persones citades com components del grup dels joves universitaris, presentem el comú denominador d´haver dedicat molts anys a la tasca, sense haver-ho fet des les institucions de govern, sols Alfons Cucó i Pérez Casado van ser politics de càrrec, els dos a les llistes del PSOE. Constatació fefaent de com al nostre país la política es fa, dissortadament, dins els paràmetres del sistema estatal.
Com interpretaríem la nostra aportació envers la societat valenciana? Podem concloure que s´hem quedat pel camí? Des del pensament uniformador, o des de «el regionalismo bien entendido» s´ens considera un fenomen marginal, quelcom destintat a anar desapareguem-ne. Així, doncs, per exemple el president de la Diputació d´Alacant aquestos dies destacava com hi havia més demanda d´anglès que de valencià.
Malgrat tot, aquell valencianisme conforma ara un conjunt amb més cos. Podem dir que hi ha una realitat ben diferent a la dels anys seixanta, i un sentiment més extes. Venim arrossegant un repte: considerar, o aspirar, a deixar de ser un fenomen al marge. Hi ha qui pensa que tot es resoldria apostant per una opció política «nacional». El tema, però, és molt més complexe i no es pot reduir a una formula salvadora, ja que fins ara això no ha funcionat, sempre hi ha gent disposada a la possessió de la veritat de grup o de persona. Tanmateix, podem afirmar que la nostra realitat está present i és un element que projecta efectes, fins i tot actuant des de la perifèria.
Per altra banda, pensant amb el camí fet, valorem com positiu l´inevitable relleu generacional. Caldria, però, buscar camins o eines, superar errors, mantindre el compromís, així com buscar enteses amples, en la perspectiva dels paradigmes del segle XXI.

Membre del Consell Valencià de Cultura

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine